Vodstvo hrvatske manjine u Vojvodini zatražilo je od srbijanske vlade da se Hrvatima zajamči pravo na zastupnika u srbijanskog parlamentu, poprave uvjeti obrazovanja na hrvatskom jeziku i da im se razmjerno njihovu broju u zemlji osigura zastupljenost u državnim tijelima

 

Vodstvo hrvatske manjine u Vojvodini zatražilo je jučer od srbijanske vlade da se Hrvatima zajamči pravo na zastupnika u srbijanskog parlamentu, poprave uvjeti obrazovanja na hrvatskom jeziku i da im se razmjerno njihovu broju u zemlji osigura zastupljenost u državnim tijelima. 
Predsjednik Hrvatskog nacionalnoga vijeća (HNV) Slaven Bačić ova je očekivanja prenio ravnatelju ureda za ljudska i manjinska prava Republike Srbije Dušanu Ignjatoviću prigodom njegova prvoga posjeta vodstvu hrvatske manjine u Subotici.
»U biti, mi očekujemo da se Srbija počne pridržavati sporazuma o međusobnoj zaštiti nacionalnih manjina koje su potpisale Srbija i Hrvatska. Dakle, očekujemo da ostvarimo prava koja su osigurana Srbima u Hrvatskoj«, izjavio je Slaven Bačić.
S druge strane, Dušan Ignjatović je izjavio kako neće hrvatskoj, kao ni drugim manjinama, obećavati »kule i gradove« jer je tek na početku mandata u novoformiranom državnom tijelu.
»U državnoj upravi nitko nema odriješene ruke. Mi ćemo pokušati da budemo mjesto gdje će se nacionalne manjine i njihova vijeća moći obraćati sa svojim zahtjevima i problemima. Pokušat ćemo imati aktivan pristup u njihovim rješavanjima, a hoćemo li sve to uspjeti to je potpuno drugo pitanje«, rekao je Ignjatović.
Ured za ljudska i manjinska prava novo je tijelo pri srbijanskoj vladi.
Nacionalne manjine u Srbiji nisu zadovoljne tim rješenjem jer su od nove vlasti, koje čine Srpska napredna stranke i Socijalistička partija Srbije, tražile da bude formirano ministarstvo za ljudska i manjinska prava, kako je to bilo za mandata bivše vlade koju je predvodila Demokratska stranka.
(Novi list)