Hrvatski umjetnik, slikar i pjesnik, rođen u Martincu kraj Čazme, bio je jedini predstavnik Kneževine Lihtenštajn i Hrvatske na prvom međunarodnom umjetničkom bijenalu Emirata u trajanju od 10. do 17. travnja 2016.

Iz Al Aina u Sjedinjenim Arapskim Emiratima javio se Vlado Franjević, jedini predstavnik Kneževine Lihtenštajn i Hrvatske na prvom međunarodnom umjetničkom bijenalu Emirata u trajanju od 10. do 17. travnja 2016.
Ovo je valjda najbolje organizirano bijenale na kojem sam dosad sudjelovao, kaže. Nema čega nema, a što bi si čovjek zaželio imati svakodnevno: ljude koji te poštuju onakvog kakav – kao umjetnik – jesi, ljubaznost i susretljivost na svakom koraku, kolegijalni odnosi na nivou, oživljavanje uspomena sa starim znancima i uspostavljanje kontakata i ponekog prijateljstva za cijeli život, kvalitetna hrana, fascinantno otvaranje izložbe uključujući i koncert simfonijskog orkestra mladih, itd…

 

Ondje je izmijenio iskustva s kolegicama i kolegama: Gevorgom iz Armenije, Poonam iz Indije, Random iz Sirije, Clemensom, Korejcem koji već četrdeset godina živi u Beču, Vicki iz Grčke i Klaudijom iz njemačkog Koblenza, Marijanom iz Srbije i Miroslavom iz Makedonije.
Izložba je bila otvorena u nazočnosti Nj. V. šeika Nahayana Mabaraka Al Nahayana koji je ujedno i ministar kulture Emirata te pokrovitelj bijenala.
Počeo sam raditi na slici akrila 90×120 cm. Pozivam sve zainteresirane da prate dokumentaciju o istom bijenalu ovdje ili na mojoj Facebook stranici, poručuje čitateljima portala www.croatia.ch – i našega naravno – Vlado Franjević.

 

Hrvatski umjetnik, slikar i pjesnik Vlado Franjević rođen je 1963. godine u Martincu kraj Čazme. Slikarski smjer na Školi primijenjene umjetnosti u Zagrebu završio je 1985., a 1989. se preselio u Švicarsku. Od 1993. godine živi u Kneževini Lihtenštajn. Godine 2003. godine postao je član HDLU-a u Zagrebu, a od 2008. i član Berufsverband Bildender Künstler/Innen in Liechtenstein (BBKL) u Lihtenštajnu. Sudjelovao je na mnogim samostalnim i skupnim izložbama, umjetničkim i grafičkim simpozijima i likovnim kolonijama u mnogim europskim i zemljama izvan Europe: Indoneziji, Jordanu, Južnoj Koreji, Kirgistanu, Kini, SAD-u, Mauricijusu i drugdje. Podsjetimo, 2007. godine bio je prvonagrađeni pjesnik i dobitnik Nagrade “S. S. Kranjčević”, koju je svake druge godine raspisivala Hrvatska matica iseljenika – podružnica Rijeka. Dvoje kreativaca iz Lihtenštajna, Vlado Franjević i Rajka Poljak boravili su u Zagrebu 2013. Vlado, naime, dugi niz godina prakticira čitati svoju poeziju paralelno na hrvatskom i njemačkom publici njemačkog govornog područja (do sada je to bilo u Švicarskoj, Njemačkoj i Lihtenštajnu). U takvom prakticiranju mu se pridružila prije nekoliko godina supruga Rajka koja preuzima na sebe recitiranje na hrvatskom ili na kajkavskom.
(dšš)