Neformalna kustosica ovog jedinstvenog virtualnog muzeja voditeljica je splitske podružnice HMI-ja Branka Bezić Filipović 

Hrvatski pomorski muzej Split i Hrvatska matica iseljenika krajem prošle godine pokrenuli su projekt istraživanja povijesti iseljeništva Dalmacije, koji je započeo predstavljanjem Virtualnog muzeja iseljeništva Dalmacije.
Hvalevrijednu ideju, koju realizira voditeljica splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika Branka Bezić Filipović pri Hrvatskom pomorskom muzeju Split, javnost je već toplo podržala.
Neformalna kustosica ovog jedinstvenog virtualnog muzeja, među postojećim u Hrvatskoj, agilna je Bezić Filipović, koja je objavila čak osam knjiga na temu iseljeništva, te praktično život posvetila održavanju zavičajnih klubova i kontaktu s našim iseljenicima po cijelom planetu. I to više od trideset godina unatrag, kad je internetska era tek bila na pomolu, što je značilo puno teže ostvarivanje veza i fizičko prikupljanje građe, poput starih fotografija, kartolina/razglednica , putovnica i drugog.
Sva godinama prikupljana građa presnimljena je i pohranjena, a naći će se na preglednim stranicama muzeja hpms-opid.com “udomljenog” za sada pri Hrvatskom pomorskom muzeju Split, to jest u sklopu pokrenutog projekta formiranja Odjela povijesti iseljeništva Dalmacije. Bezić Filipović vjeruje u nastavak dobre suradnje s muzejskim timom predvođenim ravnateljicom dr. Dankom Radić, te povjesničarima Petrom Blažević i Ljubomirom Radićem.
A da Hrvata, posebice Dalmatinaca, ima posvuda u svijetu zorno govori zadnja publikacija iz pera Branke Bezić Filipović “Tragom Hrvata u svijetu”.
Puno zornih tragova o tome, ali i o velikim uspjesima koji su promijenili svijet na bolje upravo zahvaljujući našim Hrvatima “udomit” će, dakle, virtualni muzej u nastajanju. Valja reći i to da će osim dalekih kontinenata biti zastupljena i brojna druga, bliža iseljenička središta. Nije nepoznanica da puno Hrvata živi i u državama bivše Jugoslavije, u Skandinaviji, i posebice Njemačkoj– Hrvata ima po cijeloj Europi, osim u Albaniji; točnije, tamo nema nikakve službene evidencije o našim iseljenicima. Isto je i na Dalekom istoku, a posebno u Sjevernoj Koreji. Za sada će tih nekoliko država biti izostavljeno iz muzejske evidencije – našalila se s novinarkom Lenkom Gospodnetić naposljetku Branka Bezić Filipović.

Više