Na poticaj splitske podružnice HMI, predstavljanje izložbe “Split iza kantuna“ organizirano je u suradnji s Muzejom grada Splita, te HKD Napredak, Udrugom hrvatskih studenata i Austrijsko-hrvatskom inicijativom iz Graza

Zahvaljujući odličnoj višegodišnjoj suradnji s Austrijsko-hrvatskom inicijativom, vrijednom udrugom iz Graza, na poticaj splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika, 21. ožujka u Grazu je prikazana virtualna izložba pod naslovom “Split iza kantuna”. Ovo predstavljanje organizirano je u suradnji s Muzejom grada Splita, HKD Napredak iz Graza, u čijim prostorijama se održala prezentacija, i Udrugom hrvatskih studenata Graz. 

Autor izložbe je Goran Borčić, muzejski savjetnik Muzeja grada Splita, a njome je na oko 300 fotografija prikazana povijest grada od 1860. do 1960. Godine. Za ovu prigodu dodan je i dio koji prikazuje današnji Split na fotografijama i kratkim filmovima fotografa Zlatka Sunka. Izložba je nastala kao rezultat dugogodišnjeg proučavanja Zbirke fotografija za koju je u splitskom muzeju zadužen sam Borčić. Zbirka fotografija Muzeja grada Splita posjeduje oko 18.000 originalnih starih fotografija, a najužim izborom je prikazan je rast Splita tijekom 100 godina od nastanka prve fotografije Petra Zinka, najstarijeg splitskog fotografa.
Na prezentaciji su se nazočnima, uz autora, obratili i Edith Risse, austrijska povjesničarka umjetnosti koja je moderirala izvedbu, te Branka Bezic Filipovic u ime splitske HMI, predsjednik AHI Rade Lukic i Nikolaus Hermann, pocasni konzul RH u Grazu.
Unatoč brojnim događanjima tog dana u Grazu, Hrvati i njihovi austrijski prijatelji nisu propustili priliku doći i vidjeti pricu o povijesti Splita.

Tekst: Branka Bezić Filipović