Za najbolju preljsku pjesmu ovogodišnjeg prela proglašena je pjesma „Prelo“ Kate Ivanković. Veliko prelo u Subotici ne bi bilo veliko bez izbora za „najlipču prelju“. U konkurenciji od 15 cura, titulu najljepše ponijela je Majda Stantić, učenica 8.h OŠ „Ivan Milutinović“ u Maloj Bosni

Usprkos tome što je Hrvatski kulturni centar „Bunjevačko kolo“ pod stečajem, skupina članova ove udruge uspjela je održati kontinuitet jedne od najprepoznatljivijih manifestacija Hrvata u Subotici – „Velikog prela“. Okupivši oko 250 gostiju, „Veliko prelo 2013.“ održano je 19. siječnja 2013. godine, u Velikoj dvorani Centra.
„Ni u svojim najsmjelijim očekivanjima nisam se nadao da ćemo imati ovakav skup u ovakvom sastavu. Da će na njemu biti i predstavnici diplomacije, Crkve, grada, naših udruga i institucija, gosti iz Republike Hrvatske, ljudi iz svih dijelova našega grada i prigradskih mjesta. Da će tu biti i poduzetnici i radnici i poljodjelci… Da li zbog božićnog vremena, kada smo svi više okrenuti Bogu, došlo je do toga da ova naša u svakom pogledu zapuštena udruga ponovno zasija punim sjajem. Da se večeras iz nje čuje pjesma, da zaigra mladost, da zašuška svila. Ali nije to jedino, svaki istinski zaljubljenik u svoj rod, večeras će i u zraku osjetiti želju da ‘Veliko prelo’ ponovno bude veliko i najveće“, kazao je pozdravljajući nazočne predsjednik Organizacijskog odbora „Velikog prela 2013.“ Lazar Cvijin.


Najbolje „preljske pisme“

Za najbolju preljsku pjesmu ovogodišnjeg prela proglašena je pjesma „Prelo“ Kate Ivanković. Drugonagrađena je „Spomenar sa prela“ Stipana Bašića Škarabe, a treća nagrada pripala je Nedjeljki Šarčević za pjesmu „Pamte stari“. Odluku o nagradama donijelo je povjerenstvo u sastavu: Tomislav Žigmanov, Katarina Čeliković i Željka Zelić. 
„Veliko prelo 2013.“ otvorio je dogradonačelnik Subotice Blaško Stantić. „Veliko prelo je nastalo iz narodne tradicije bunjevačkih Hrvata koji su prela održavali u obiteljskim krugovima na svojim salašima. Prvo ‘Veliko prelo’ je održano 1879. godine, a organizirala ga je ‘Pučka kasina’. Okupljenima u ovako lijepom broju, prelo nam pruža osjećaj bliskosti, zajedništva i naravno pripadnosti našoj hrvatskoj nacionalnoj manjini u Republici Srbiji. Isto tako, ovo je prilika da možda izmirimo neke naše nesuglasice koje imamo u zajednici, da se okrenemo zajedništvu, našim običajima i tradiciji, kojima pripada i samo ‘Veliko prelo’“, kazao je Blaško Stantić.
Prelo je trajalo do ranih jutarnjih sati. Gosti su se družili i zabavljali uz glazbu tamburaških sastava „Hajo“ iz Subotice i „Da capo“ iz Požege. Na meniju se našla tradicionalna „krumpirača“, a nije izostala niti tombola.


Najlipča prelja

Veliko prelo“ ne bi bilo veliko bez izbora za „najlipču prelju“. U konkurenciji od 15 cura, titulu najljepše ponijela je Majda Stantić, učenica 8.h OŠ „Ivan Milutinović“ u Maloj Bosni. Za prvu pratilju izabrana je Elizabeta Ivanković, učenica 1.f razreda subotičke gimnazije, a za drugu pratilju Senka Horvat, učenica 4.f odjela u istoj školi.
(ZKVH)

Tekst: Davor Bašić Palković