Na 21. Velikoj fešti tamburaša na okupu se našlo 11 kulturno umjetničkih društava iz Amerike i Kanade koja su u Hrvatskom domu “St. George” u Cokeburgu zabavljala dvije dupkom pune dvorane. Priredba je održana pod pokroviteljstvom Odraslog tamburaškog zbora “St. George”

 

Prošlog vikenda održana je 21. “Velika fešta tamburaša” u malom rudarskom naselju jugozapadno od Pittsburgha pod pokroviteljstvom Odraslog tamburaškog zbora “St. George”. Ovi čuveni tamburaši i ljubitelji tamburaške baštine došli su na ideju, 1992. godine, da u zimskom vremenu trebaju pripremiti neki kulturni skup i zabavu kako bi okupili i razveselili svoje članstvo i prijatelje.

Već na prvoj Velikoj tamburaškoj fešti nastupilo je 8 tamburaških zborova koji su izveli osmosatni program, pola sata u dvorani na katu i pola sata u prizemlju. Danas je ta priredba izrasla i prerasla u prvorazredni kulturni događaj na razini Hrvatske bratske zajednice u Americi.

Ove godine se 23. ožujka na okupu našlo 11 kulturno umjetničkih društava iz Amerike i Kanade te u Hrvatskom domu “St. George” u Cokeburgu zabavljalo dupkom pune dvije dvorane.
Nastupili su Ansambl “Sv. Nikola” iz Ambridgea PA, Tamburaški zbor “Veseljaci” iz Farrella PA, Tamburaški zbor “Veseli Hrvati” iz Wellanda ON (Kanada), Tamburaški zbor “Sv. Marija” iz Rankina PA, Odrasli tamburaški zbor “Keystone” iz Pittsburgha PA, Odrasli tamburaški zbor “St. Lawrence” iz Steeltona PA, Odrasli tamburaški zbor “Penn-Sembles” iz Versaillesa PA, Tamburaški zbor “Živa grana Hrvatske” iz Hamiltona ON (Kanada), Tamburaški zbor “Sacred Heart” McKeesporta PA, Odrasli tamburaški zbor “Žumberčani” iz Clevelanda OH i domaćini- Tamburaški zbor “St. George” iz Cokeburga PA.

Podarili su publici 22 sata interesantnog programa protkanog lijepom tamburaškom glazbom i pjesmom. Razdragana publika ostala je dugo u noć uz tamburaški sastav “Mikey Dee”. Naravno, sve je ovo pratila dobra domaća kuhinja i kapljica.

Domaćini, na čelu s odsjekom 354 HBZ-a i glavnim predsjednikom Hrvatske bratske zajednice u Americi Bernardom M. Luketchem s ogromnom ljubavlju i iskustvom ne posustaju i nadalje čuvaju hrvatski kulturni korijen i identitet na ovim sjevernoameričkim prostranstvima.

 

Tekst: Franjo Bertović