U okviru ljetnih događanja u organizaciji Fundacije Piccoli a u suradnji s gradom, u Mundimitru u talijanskoj pokrajini Molise, 17. kolovoza, održana je manifestacija posvećena tradiciji i očuvanju jezika, nazvana Večera na našo. Moderator večeri bio je predsjednik fundacije Antonio Sammartino.

Manifestacija je započela predstavljanjem najnovije knjige vezane za povijest dolaska Hrvata na to područje koja je nastala iz pera već spomenutog Sammartina, te Ive Marinovića i Balda Šutića. Knjiga pod naslovom Korijeni, Hrvati Biokovlja i Donje Neretve u Italiji, rezultat je istraživanja bogatog franjevačkog arhiva u Zaostrogu a kao autori pojavljuju se i Giacomo Scotti i Predrag Matvejević, dok je uvod napisao Zlatko Giljević. Knjiga sadrži bogat popis moliško-hrvatskih obitelji i prezimena u Italiji. Također, baca bolje svjetlo na vječno pitanje odakle su točno došli u Italiju s one bane mora.

U nastavku večeri prikazan je film Kapi mora, kapi sunca redatelja Matka Petrića, koji govori o Komiži na osebujan način. Autor scenarija je novinar Renato Baretić, Zagebčanin sa splitskom adresom. U filmu stihove akademika Jakše Fiamenga čita glumac, sada već pokojni, Ivica Vidović.

Večer je nastavljena u znaku poezije. Prvo je nastupila Gabriela Brajevich, gošća iz San Pedra u Kaliforniji, članica Hrvatske iseljeničke lirike, po čemu je i kolegica Antonia Sammartina. Tema njene pjesme pod naslovom Vratit ću se, takla je publiku u srce, jer i u Mundimitru ima onih koji čekaju svoje najmilije da se vrate. Poznata je činjenica da su i Moliški Hrvati razasuti po svijetu, samo u Perthu u Australiji ih ima oko 2000.

Na kraju su dodijeljene nagrade ovogodišnjeg literarnog natječaja za najbolju pjesmu pisanu na moliško-hrvatskom jeziku. Treće i drugo mjesto pripalo je Luciu Carusu a prvo je ponio Gabriele Blascetta, koji je rođen u Mundimitru a živi u austrijskom Gradišću. Blascetta je brakom sa suprugom Renatom, gradišćanskom Hrvaticom, povezao dvije jezične manjine Europe. I njihov sin je za svoj glazbeni rad dobio posebno priznanje, čime se potiče sudjelovanje mladih u životu mjesta.
U glazbenom dijelu programa nastupila je skupina mladih glazbenika koja je izvodila glazbu balkanskih Roma.

Ljetna događanja završila su idućih dana. Prvo druženjem uz hranu, kada se cijelo mjesto pretvori u blagovaonicu i kada se skuha oko 400 porcija graha s tjesteninom, tzv. Pasta e Fagioli i kada se jedu i drugi domaći specijaliteti. Druženje je, tada, svakako na prvom mjestu.
Na kraju ljetnih priredbi održana je kazališna predstava pod naslovom Teštamenat Cile Sepa.

Tekst i fotografije: Branka Bezić Filipović