Večer u Donjoj Lastvi održana je u organizaciji Hrvatske krovne zajednice “Dux Croatorum”. O ovom značajnom Kotoraninu govorili su Vlatko Simunović, publicist i novinar iz Podgorice i Đuro Vidmarović, književnik iz Zagreba. Vidin esej “Boka i Bokelji” čitali su Valentina Andrić i Adrijan Vuksanović, koji je i vodio program

U župnim prostorijama Donje Lastve, u konobi Sveti Roko, 16. prosinca održana je “Večer Viktora Vide”, u organizaciji Hrvatske krovne zajednice “Dux Croatorum”. O ovom značajnom Kotoraninu govorili su Vlatko Simunović, publicist i novinar iz Podgorice i Đuro Vidmarović, književnik iz Zagreba. Vidin esej “Boka i Bokelji” čitali su Valentina Andrić i Adrijan Vuksanović koji je i vodio program.
Nakon Vlatka Simunovića publici se Đuro Vidmarović, koji se na početku svog izlaganja osvrnuo na trenutni položaj Hrvata u Crnoj Gori, a potom nastavio izlaganje o Viktoru Vidi: “Za mene je osobno danas veliki dan. Sjedim za istim stolom s kolegom iz crnogorske kulturne elite i slušam njegove riječi. Tim se dokazuje da se možemo naći kada riječ o umjetnosti, o književnosti, bez politike, a najmanje bez politikanstva, slobodno i ravnopravno u jednom prijateljskom razgovoru. Ovdje nas je okupio Viktor Vida i to je neko transcendentalno, nadnaravno promišljanje da smo se sabrali oko njega, koji je tako tragično skončao i bio izbačen iz orbite vlastitoga naroda i toliko dugo kažnjavan i nakon smrti. Kolega Simunović je rekao jednu definiciju koja jako važna – Viktor Vida je književnik dviju domovina. Teoretski smo tu postavku branili prije dvadeset godina. Moramo prihvatiti činjenicu da književnik može pripadati dvjema domovinama i ako se tako stvar postavi onda nestaju problemi. Zanimljivo je da je Boka kotorska osim svoje prekrasne urbane civilizacije i sakralne arhitekture, dala u 20. stoljeću Hrvatskoj nekoliko književnih imena koja spadaju u gornju ljestvicu po estetskim vrijednostima. Vida se u ovom trenutku smatra među prvima.”
Vidmarović je u ispričao niz zanimljivih detalja, kao i anegdota iz života bokeljskih pjesnika, što je izazvalo oduševljenje među posjetiteljima. Na kraju izlaganja gosti su predavačima postavljali pitanja, a potom je uslijedio prigodan domjenak.
Mnifestaciji su nazočili i Marija Vučinović, ministrica u Vladi Crne Gore i predsjednica Hrvatske građanske inicijative, Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatske krovne zajednice “Dux Croatorum”, Josip Gržetić, predsjednik OO HGI-a Kotor, Ana Šarčević, profesorica Hrvatske škole u Kotoru i Tivtu, Miroslav Marušić, ravnatelj radio postaje Dux i brojni drugi.
(Radio Dux)