Dva tamburaška sastava, „Klasovi“ i „Biseri“, pridonijeli su veseloj atmosferi večeri a publiku su razveselili natjecateljski plesni parovi, no osobite su simpatije povjerenstva dobili Katarina Čeliković iz Subotice i Ivica Stantić iz Tavankuta

Gupčev bal se organizira povodom dana Seljačke bune koju je predvodio Matija Gubec u stubičkom kraju 9. veljače 1573. godine. Taj dan i lokalna osnovna škola „Matija Gubec“obilježava kao dan škole.
Bal je otvorio predsjednik Hrvatskog kulturno prosvjetnog društva „Matija Gubec“ Ladislav Suknović pozdravivši prisutne uzvanike: konzulicu GK RH u Subotici Vesnu Njikoš Pečkaj, predstavnika Zagrebačke županije, pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Vjerana Štublina, predstavnicu Hrvatske matice iseljenika Mariju Hećimović, ravnateljicu mjesne osnovne škole Stanislavu Stantić Prćić, predstavnike Hrvatskog nacionalnog vijeća Darka Sarića Lukendića i Anđelu Horvat, predsjednika subotičke podružnice DSHV-a Martina Bačića, menadžericu kulturnih aktivnosti Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Katarinu Čeliković, predsjednicu Hrvatske čitaonice Bernadicu Ivanković, župnika Franju Ivankovića te predstavnika mjesne vlasti Tomu Vojnić Mijatova.
Dva tamburaška sastava, „Klasovi“ i „Biseri“, pridonijeli su veseloj atmosferi večeri, a publiku su razveselili natjecateljski plesni parovi koji su od gledatelja i svojih navijača izmamili ovacije i veliki pljesak. Svi su oni nagrađeni, no osobite su simpatije povjerenstva dobili Katarina Čeliković iz Subotice i Ivica Stantić iz Tavankuta.
Svoje dojmove s nama je podijelila i Marija Hećimović, predstavnica Hrvatske matice iseljenika: „ Budući potječem iz Tavankuta drago mi je da se već tradicionalno pet puta organizira bal. Zadovoljna sam odzivom broja ljudi koji se zanimaju za Gupčev bal. Kako sam ja na svih pet balova bila mogu slobodno reći da se uvijek lijepo osjećam, jer je veselo. Osobito mi je drago što se ta mladež organizira i samoinicijativno svake godine osmisli novine koje goste uvijek oduševe, a kao predstavnik institucije iz Hrvatske koja ima dugogodišnju suradnju s Hrvatima u Vojvodini, svakako smatram kako je ovo jedan od načina da se naša zajednica drži na okupu. Poručila bih mladoj ekipi da i dalje slijedi svog jednako mladog predsjednika te da budu i dalje inovativni. S nestrpljenjem očekujem idući Gupčev bal.“ (ZKVH)

Tekst i fotografije: Ivica Dulić