Dani su održani u organizaciji mjesnog HKUPD-a »Matoš« i uz logističku potporu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, a dvodnevna manifestacija je postala svojevrsni model interkulturalnosti

Pola desetljeća očuvanja i predstavljanja nacionalnog identiteta i kulturne baštine završeno je, po mišljenju predsjednice HKUPD-a »Matoš« Plavna Kate Pelajić, vrlo uspješno. »Ova manifestacija, koja je u početku bila oda dvojici velikana Andriću i Matošu, poprimila je sadržaje u kojima se odaje spomen i drugim zaslužnim velikanima zavičajno povezanim uz ovaj kraj.
Time su u potpunosti ispunjeni cilj i svrha najznačajnijeg dvodnevnog kulturnog skupa u Plavni. Publici i sudionicima omogućen je doživljaj gotovo svih područja umjetnosti, a manifestacija je postala svojevrsni model interkulturalnosti spojem različitih segmenata kulture koji nadilaze lokalni značaj i dobivaju višedimenzionalni kulturni karakter«, rekla je predsjednica.
Peti Dani A. G. Matoša i dr. Josipa Andrića održani su u Plavni 27. i 28. travnja u organizaciji mjesnog HKUPD-a »Matoš« i uz logističku potporu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.
Svečano otvorenje manifestacije upriličeno je u predvorju Osnovne škole »Ivo Lola Ribar« nastupom „Matoševe“ ženske pjevačke skupine s Andrićevim zapisima narodnih pjesama iz Plavne i otvorenjem izložbe »Sjećanje na Julija Njikoša«. Potom je uslijedila sv. misa u župnoj crkvi Sv. Jakova koju je predslavio vlč. Josip Štefković. Poslije sv. mise održana je svečana akademija. Program koji je vodila Tonka Šimić sastojao se iz dva dijela. Predsjednica je pozdravila goste, a zatim su se publici obratili konzulica savjetnica u Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Subotici Vesna Njikoš-Pečkaj, te Mata Matarić, zastupnik u Skupštini APV i predsjednik HKPD »Vladimir Nazor« iz Sombora. Oni su pozdravili nazočne i iznijeli svoja mišljenja o manifestaciji i njezinom značenju.
Prvi dio akademije pripremili su najmlađi članovi društva i učenici koji u školi pohađaju nastavu hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture. U okviru programa otpjevali su pjesmu Alekse Kokića »Đače uči« i izveli recital uz vođenje Marije Marijanov.
Tekst: Zvonimir Pelajić
(Hrvatska riječ)