Hrvatski internetski tečaj – HiT-1 prvi je sveučilišni online tečaj hrvatskoga kao drugoga i stranoga jezika u Republici Hrvatskoj, pokrenut inicijativom HMI-ja. Ovogodišnji tečaj uspješno je završio 6. prosinca kada je proveden završni ispit s 14 studenata – polaznika jesenskog semestra

Hrvatski internetski tečaj HiT-1, online tečaj hrvatskoga jezika kao drugoga i stranoga, uspješno je završio u petak, 6. prosinca kada je proveden završni ispit s 14 studenata – polaznika jesenskog semestra.
Hrvatski internetski tečaj – HiT-1 prvi je sveučilišni online tečaj hrvatskoga kao drugoga i stranoga jezika u Republici Hrvatskoj, pokrenut inicijativom HMI-ja. Tečaj je rezultat suradnje HMI-ja, Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišnog računskog centra SRCE, uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH. Izrada tečaja trajala je tijekom 2009. i 2010., a započeo je s probnim radom u ožujku 2011. Od tada pa do kraja 2015. godine održano je jedanaest semestara, a nastavu je pohađalo 87 polaznika iz 30 zemalja s različitih kontinenata: Argentine, Australije, Austrije, Belgije, Bolivije, Brazila, Ekvadora, Francuske, Grčke, Hong Konga, Italije, Južnoafričke Republike, Kanade, Kolumbije, Novog Zelanda, Njemačke, Paragvaja, Perua, Poljske, Portugala, Rusije, SAD-a, Španjolske, Švedske, Švicarske, Turske, Urugvaja, Velike Britanije, Venezuele i Hrvatske. U upravo završenome jesenskom tečaju četvero je polaznika bilo uključeno u tečaj temeljem dodijeljene stipendije Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.
Tečaj HiT-1 oblik je učenja na daljinu, održava se dva puta godišnje (proljetni i jesenski semestar). Provodi se putem sustava za e-učenje, a uključuje i obavezna 24 nastavna sata s lektorom putem interneta (Skype i Webinar). Sastoji se od 7 nastavnih cjelina za čije ovladavanje polaznici imaju na raspolaganju ukupno 12 tjedana u čemu im pomažu iskusni lektori te stručnjaci za hrvatski kao ini jezik dr. sc. Lidija Cvikić, Marija Bošnjak, prof., Maša Musulin, prof. i Zrinka Kolaković, prof., ujedno i autorice tečaja. Nastava je interaktivna, a pristup učenju jezika individualiziran.
Hrvatski internetski tečaj HiT-1 važan je projekt koji omogućuje učenje hrvatskoga jezika svima onima koji nemaju mogućnosti doći na tečaj u Hrvatsku ili su im mogućnosti učenja hrvatskoga u domicilnoj zemlji ograničene. Potreba za učenjem hrvatskoga kao inoga jezika među nasljednim govornicima hrvatskoga je velika, posebice među onima koji se s hrvatskim jezikom susreću prvi put te onih koji ga nikada nisu formalno učili je velika (rezultat je to ankete o potrebama učenja hrvatskoga kao inoga jezika koju je u pripremnoj fazi projekta HiT provela HMI na 700 ispitanika). Veseli činjenica da je Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske proveo natječaj i odobrio pet stipendija i za dvanaesti semestar koji će se održati od 7. ožujka do 29. svibnja 2016. Bilo bi važno da Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske svojim stipendijama i nadalje podrži ovaj projekt te na taj način omogući učenje hrvatskoga jezika što većem broju polaznika diljem svijeta.

Iscrpnije informacije o on-line tečaju HiT-1 

Videoprilozi o tečaju dostupni su na sljedećim mrežnim stranicama:
• E-učenje hrvatskoga jezika – CROnline
• E-učenje hrvatskoga jezika – Prilog HTV-a

Tekst: Lada Kanajet Šimić