Među gostima festivala, na kojem je nastupilo sedam vokalnih sastava, šest gradišćanskohrvatskih iz Austrije (Top, Štokavke, Staro vrime, Pujanke, Vrime) i Ugarske (Golubice) te klapa Žrnovnica iz zaleđa Splita, bilo je i izaslanstvo Hrvatske matice iseljenika 

Približno 400 ljudi došlo je 30. studenoga na otvaranje nove dvorane u južnogradišćanskom Pinkovcu, a time i na treći festival hrvatskih klapa. Nastupilo je sedam vokalnih sastava, šest gradišćanskohrvatskih iz Austrije (Muška klapa Top, Štokavke, Staro vrime, Pujanke, Vrime) i Ugarske (Golubice), a kao posebne goste je Melanie Balašković u ime organizatora, HKD-a, mogla pozdraviti klapu Žrnovnica iz zaleđa Splita.
Načelnik Pinkovca/Güttenbacha Leo Radaković je tako mogao pozdraviti dupkom punu dvoranu s gostima, ne samo iz sela nego iz cijeloga Gradišća. Hrvatski veleposlanik Gordan Bakota je u svom govoru pohvalio aktivnost gradišćanskih Hrvata, posebno i Hrvatskoga kulturnoga društva, koje je nedavno održalo svoju generalnu sjednicu u Pinkovcu. Među gostima je bilo i izaslanstvo Hrvatske matice iseljenika na čelu s ravnateljem mr.sc. Marinom Knezovićem.
Klapa Žrnovnica je bez sumnje bila vrhunac ovoga festivala, a Žrnovčani su 27. Studenoga nastupili i u okviru 9. Festivalu hrvatske glazbe u Hrvatskom centru u Beču te 29. studenoga u okviru Pandrofskofa kulturnoga ljeta u crkvi u Pandrofu.
Hrvatsko kulturno društvo je po treći put organiziralo festival hrvatskih klapa. Prije dvije godine održan je u Vulkaprodrštofu, a prošle su klape pjevale u KUGI u Velikom Borištofu.
Svaki zbor je imao četire pjesme. Klapa TOP-Pinkovac pod vodstvom Borisa Novaka istakla se svojom interpretacijom „Galeb i ja“. Druge su zapjevale Štokavke pod peljanjem Ronalda Šubošića, a treće Staro vino pod ravnanjem peljanjem zborovođe Ferija Fellingera. U drugom dijelu programa su nastavile Pujanke pod vodstvom Jelke Zeichmann-Kočiš. Potom je nastupila klapa Vrime iz Vulkaprodrštofa pod vodstvom Ante Pletikosića, pa ženska klapa Golubice iz Koljnofa pod vodstvom Ildike Bunjevac. Program je zaokružila klapa Žrnovnica iz Hrvatske, koja je brojne goste digla na noge.
(Hrvatske novine)