HMI je imala dobro posjećene tribine s 9 književnih programa u kojima je sudjelovalo 15 autora, urednika i nakladnika kao što su Stjepan Blažetin (Pečuh), Tomislav Žigmanov, Slaven Bačić, Katarina Čeliković (Subotica), ovogodišnji Matičin publicistički laureat Petar Tyran (Beč), Ljerka Totch Naumova (Skopje), Vladimir Jakopanec (Melbourne) i drugi
Na Zagrebačkom velesajmu 17. studenoga završena su četiri specijalizirana sajma Interlibera, sajam knjiga i učila, sajam glazbe i multimedije, Inova i Infogamer koji su privukli veliku pažnju posjetitelja, a organizatori procjenjuju da ih je bilo više od 100.000 u proteklih šest dana održavanja Interlibera.
Na 36. Interliberu nastupilo je više od 240 nakladnika, priopćili su organizatori. Među izlagačima bila je i Hrvatska matica iseljenika, koja je uspješno predstavila nakladništvo hrvatskih manjina iz 12 zemalja srednje i jugoistočne Europe kao što su Austrija, Bugarska, Crna Gora, Češka, Italija, Kosovo, Mađarska, Makedonija, Rumunjska, Slovačka, Slovenija te Srbija.
Riječ je o, kako je istaknuo na predstavljanju ravnatelj HMI mr. sc. Marin Knezović, dijelu hrvatskog kulturnog mainstreama koji hrvatskom kulturnom naslijeđu donosi nove vrijednosti. “To su vrijednosti vlastitog posebnog iskustva, iskustva hrvatstva kao manjine, iz čega svi možemo jako puno naučiti”, kazao je Knezović. Iseljeničko hrvatsko književno stvaralaštvo često se, međutim, doživljava kao nešto manje vrijedno, pa je stoga svrha postojanja HMI-ja borba protiv takvih krivih i štetnih koncepcija, poručio je.
Izložbu nakladničke djelatnosti hrvatskoga iseljeništva, hrvatskih manjina te Hrvata iz BiH održana je zahvaljujući financijskoj potpori Ureda za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba.
Dominantno su mjesto na izložbi s pravom dobila tri najproduktivnija nakladnika stručnih monografija: Znanstveni institut Gradišćanskih Hrvatov iz austrijskog Trajštofa, Znanstveni zavod mađarskih Hrvata iz Pečuha te Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice.
Stručnjacima, autorima i entuzijastima koji djeluju u okviru tih hrvatskih organizacija u Austriji, Mađarskoj i Srbiji -sudeći prema interesu struke, medija i posjetitelja – može se samo čestitati na kvalitetnim izdanjima.
Tijekom sajma predstavljena su brojna nova izdanja te održana predavanja i radionice na pozornici u paviljonu 6. Hrvatska matica iseljenika imala je jako dobro posjećene tribine s 9 književnih programa u kojima je sudjelovalo 15 autora, urednika i nakladnika kao što su Stjepan Blažetin (Pečuh), Tomislav Žigmanov, Slaven Bačić, Katarina Čeliković (Subotica), ovogodišnji Matičin publicistički laureat Petar Tyran (Beč), Ljerka Totch Naumova (Skopje), Vladimir Jakopanec (Melbourne) i drugi.
Također, održano je mnoštvo predstavljanja knjiga i gostovanja na štandovima izlagača poput Matičine matineje pročitanih knjiga na kojoj je nastupila prevoditeljica i poznavateljica hispanističke Croatice dr. sc. Željka Lovrenčić, stručna savjetnica na ovogodišnjem Matičinu projektu HKIH s zagrebačkih Hrvatskih studija prof. dr. sc. Sanja Vulić, spisateljica i diplomatkinja Tuga Tarle, književnica i urednica AGM-a Grozdana Cvitan koja je sunakladnik s Maticom serije mladih književnih zvijezda iz iseljeništva poput Jagode Marinić, Morgan Yasbincek i netom prevedenoga i objavljenoga romana Vjetar je zemlji koje više nema, čileanskog pisca hrvatskih korijena Oscara Andrésa Barrientosa Bradasica.
Zvijezda ovogodišnjeg Interlibera bio je Adam Johnson, dobitnik Pulitzerove nagrade za književnost 2013. godine za roman Sin gospodara siročadi u izdanju Školske knjige koji je gostovao na sajmu i potpisivao svoje knjige. Na Interliberu je objavljeno da je ovogodišnji dobitnik Nagrade Kiklop za životno djelo Milivoj Solar, a nagrada će mu se dodijeliti u prosincu na sajmu knjiga u Puli.
Novinar i pisac Predrag Lucić dobitnik je ovogodišnje nagrade Kočićevo pero koju dodjeljuje Zadužbina Petar Kočić iz Banja Luke. Petar Tyran dobitnik je Priznanja Hrvatske matice iseljenika za publicistički rad u prigodi 30 obljetnice uređivanja Hrvatskih novina – najčitanijeg tjednika Gradišćanskih Hrvata.
Ovogodišnji Interliber privukao je tisuće posjetitelja pa su izložbeni paviljoni bili prepuni onih koji su došli razgledati i kupiti knjige čije su cijene bile znatno niže nego u knjižarama. Posebice je bilo mnogo mladih, jer su škole organizirale posjet djece, ali bilo je i onih koji cijelu godinu čekaju sajam kako bi po povoljnim cijenama nabavili željenu knjigu.
Na 38. Hrvatskom salonu inovacija s međunarodnim sudjelovanjem INOVA te na 9. Izložbi inovacija, prototipova i studenskih poslovnih planova predstavljeno je 550 inovacija iz 32 zemlje, a najuspješniji su dobili nagrade i priznanja Inove.
Nezapamćena gužva, osim na Interliberu, bila je i u paviljonu 8, u kojem se održavao Infogamer by Reboot koji je bio premalen da primi sve zainteresirane, ponajprije mlade posjetitelje koji su došli iskušati igračke sposobnosti na više od 100 računala.

Tekst: Vesna Kukavica

Fotogalerija