Zbor odličnog vokalnog umijeća okuplja brojne Hrvate iz Kanade, ali i njihove prijatelje koji nemaju hrvatsko podrijetlo, pojašnjava voditelj zbora  profesor glazbe maestro Edward John Mavrinac – koji je zaslužan za zanimljiv zborski repertoar

U okviru turneje po Hrvatskoj, kanadsko-hrvatski mješoviti pjevački zbor “Canadian Croatian Choral Society” gostovao je u ponedjeljak 18. kolovoza u crkvi sv. Ane u Voloskom gdje je pjesmom animirao misno slavlje nakon kojega je održao prigodan koncert.
Zbor okuplja brojne Hrvate iz Kanade, ali i njihove prijatelje koji nemaju hrvatsko podrijetlo, rekao je voditelj zbora,  profesor glazbe maestro Edward John Mavrinac. Njihov bogat repertoar u većoj mjeri zaokružuje ozbiljna te crkvena, ali i zabavna glazba koju su u dva bloka predstavili i vološćanskoj publici. Prvi dio koncerta posvetili su Blaženoj Djevici Mariji, dok su u drugom dijelu izveli domoljubne pjesme kojima je prethodilo paljenje svijeće i minuta šutnje za sve poginule branitelje u Domovinskom ratu.
Canadian Croatian Choral Society osnovan je prije 17 mjeseci na inicijativu maestro Mavrinca koji pripada petoj generaciji Mavrinaca u Kanadi. Cilj im je bio približiti hrvatsku pjesmu Kanađanima. “Hrvati su svjesni svog glazbenog bogatstva. Zato našu pjesmu na hrvatskom jeziku želimo približiti drugima.” Članovi zbora većinom su Hrvati koji žive u Ontariju, no pojedini članovi zbora putuju i iz drugih mjesta na probe i nastupe. “Otvoreni smo za sve koji žele s nama pjevati, pa tako u zboru imamo Grka, Ukrajinca, a najstarija članica ima 81 godinu.”
Osvrćući se na riječi sv. Augustina da onaj tko pjeva, dvostruko moli, maestro Mavrinac je istaknuo kako je glas Božji dar”. Instrumente je čovjek izumio, a glas smo dobili do Boga. Kada pjevamo osjećamo se bliže Stvoritelju.”, poručio je voditelj zbora. Dodao je kako uz duhovne, pjevaju i popularne skladbe na hrvatskom, engleskom, latinskom. Također, uz pomoć jednog člana zbora koji je Grk, prepjevali su pjesmu Ivice Šerfezija “Vrati mi srce” koja je u originalu grčka pjesma. “Na taj način pomažemo u popularizaciji hrvatskoj jezika jer su na tu izvedbu došli mnogi Grci da čuju kako njihova pjesma zvuči na hrvatskom jeziku.”
Osvrćući se na veliki val migracije koji se dogodio nedavno iz Hrvatske u Kanadu, Mavrinac poručuje kako se pravi uzrok globalne ekonomske krize ne nalazi u nedostatku novaca, nego nedostatku duhovnosti. Nedostaje strpljivosti i svi žele preko noći uspjeti, istaknuo je dodajući kako mnogi dolaze u Kanadu, ali se i vraćaju.
Po završetku koncerta župnik župe sv. Ane, vlč. Perat Belanić zahvalio se zboru kojega su organizirali  Anna i Božidar Bob Stajrer koji već 22 godine priređuju brojne nastupe zborova i folklornih skupina kroz Hrvatsku. U sklopu svoje sedmodnevne turneje zbor je gostovao u Varaždinu i Zagrebu,, a nakon Voloskog i Opatije, nastupit će u Šibeniku te Zadru.