Na konvencijskom zasjedanju sudjelovao je 191 delegat zastupajući 219 odsjeka i još toliko gnijezda u kojima se nalazi podmladak Zajednice. Više od 220 osoba, uključujući odbornike Izvršnog, Nadzornog i odbora Porote te goste, nazočilo je konvenciji

Ovogodišnja 24. nacionalna konvencija Hrvatske bratske zajednice u Americi, održana od 20. do 24. rujna u Baltimoreu, završila je vrlo uspješnim radom i odlučnim smjernicama za daljnje poduhvate i napredak.
Na konvencijskom zasjedanju sudjelovao je 191 delegat zastupajući 219 odsjeka i još toliko gnijezda u kojima se nalazi podmladak Zajednice. Više od 220 osoba, uključujući odbornike Izvršnog, Nadzornog i odbora Porote te goste, nazočilo je konvenciji.
Na svečanom otvaranju vijorile su se zastave Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Republike Hrvatske i HBZ-a te intonirale nacionalne himne a uvodni govor i blagoslov skupa izgovorio je fra Paul Maslač iz Chicaga. Konvenciju je pozdravio veleposlanik RH u Washington D.C. Joško Paro, a čestitke i pozdravi su pristigli i od predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednika Vlade RH Zorana Milanovića i ravnatelja Hrvatske matice iseljenika Marina Knezovića.
Konvencija je odisala demokratskim i prijateljskim ozračjem te željama da se predstave i objasne sve ideje za još čvršći korak za daljnji napredak i rad Zajednice. Nekoliko zasebnih odbora, koje je imenovao Glavni predsjednik HBZ-a Edward W. Pazo, bavilo se je pitanjima o novim amandmanima u Pravilniku HBZ -a, o revitalizaciji odsječnih aktivnosti, o radu na polju kulture i sporta, o pristiglom valu izbjeglica iz Domovinskog rata te o mlađim naraštajima koji spadaju u generaciju rođenu 1985. pa nadalje.
Novi naraštaji su više školovaniji, neovisniji pa im je potrebno prići s novom tehnologijom komuniciranja te ih uključivati u članstvo i vodstva odsjeka koji posluju u Zajednici. Pritok novih članova u redove Zajednice je od iznimne važnosti za njenu budućnost, isticali su mnogi, pa je to bila i glavna okosnica trodnevnog zasjedanja. Delegati su se složili da je HBZ s suvremenim poslovanjem u vrhu poslovnosti i financijske stabilnosti ali da se trebaju i dalje otvarati novi putovi koje dirigiraju državni organi i zakoni te utječu na njenu strukturu i rast.

Svi izvršni odbornici izabrani su s aklamacijom, uključujući i drugi potpredsjednik HBZ-a, tako da će Zajednicu kroz četverogodišnje razdoblje voditi: predsjednik Edward W. Pazo, potpredsjednik/članske usluge Franjo Bertović, tajnica/blagajnica Bernadette Luketich-Sikaras i drugi potpredsjednik Michael Ricci.
U Nadzorni odbor izabrani su: Michael Loncarich, predsjednik, George Pavlecic, tajnik te članovi Andrew Sepich, Scott Kuren, Robert Luketic, Robert Novosel i Ladislav Meze. Zamjenici u Nadzornom odboru su: Catherine Obenour, Stan Blaz i Julia Bubanovich.
U Porotu su izabrani: Daniel Kochis, predsjednik, Emil Boljkovac, tajnik, i članovi Donald Weakley, Virginia Michtich, Nikola Bilandžić, John Miksich i Sonja Schroder a zamjenici su Robert Panenić, Timothy Komara i Bernice Yanzetich.
Konvencija je usvojila i nekoliko rezolucija a posebno priznanje sa zahvalom kod umirovljenja dodijeljeno emeritus predsjedniku Bernardu M. Luketich, Richardu Majoru i Franku Jerbichu. Oni su proglašeni počasnim i doživotnim članovima HBZ-a.

Tekst: Franjo Bertović; Fotografije: Ivan Begg