U Maloj vijećnici Grada Krka, 22. kolovoza 2014. godine, održana je press konferencija, koju su zajednički organizirali Humanitarna udruga Andrijana Gržetić te iseljenički klubovi iz New Yorka: Klub žena otoka Krka, Klub Otok Krk i Dubasnica Social Club.

Glavna tema konferencije za novinare bila je predstavljanje kontinuirane suradnje otočnih iseljenika i krčke humanitarne druge, čija je specifičnost da stipendira isključivo učenike – osnovnoškolce koji su ostali bez očeva okupljene u Humanitarnoj udruzi Andrijana Gržetić.
Suradnja s iseljenim otočanima u New Yorku započela je prije pet godina, kad su Bosiljka Radman i Marina Vučenik iz Kluba žena otoka Krka unutar svoje asocijacije pokrenule prikupljanje novčane pomoći. Uskoro im se pridružio Klub Otok Krk, a potom još dva iseljenička udruženja – Društvo Omišljana i Dubasnica Social Club.
Aktivnosti svojih klubova s naglaskom na suradnju s krčkom udrugom tako su predstavili Bosiljka Radman, predsjednica Kluba žena otoka Krka, Ive Žgombić i John Cvelić, dopredsjednik i rizničar Kluba Otok Krk te Tonica Tehomilić i Linda Žgombić, tajnica i članica Dubasnica Social Cluba, dok su o razlozima osnivanja i radu udruge kazivali Gordana i Nikola Gržetić te Tomislav Galović, predsjednik Nadzornog odbora udruge, ujedno i voditelj projekta stipendiranja.
Angažiravši se da bi pomogli potrebitim otočanima, iseljenici su prikupili, i ovom prigodom krčkim humanitarcima uručili ukupno 1.150,00 $, poduprijevši tom hvalevrijednom donacijom primarni projekt udruge.
Humanitarna udruga Andrijana Gržetić koja će uskoro napuniti šest godina, tumači Galović, osnovana je sa zadaćom realiziranja nekolicine projekata, od kojih je primarni pomaganje osnovnoškolcima koji su ostali bez očeva, što je i bila dugogodišnja, ujedno i posljednja želja Andijane Gržetić, idejne začetnice samog udruženja. Od dana osnivanja, koliko nam je poznato, jedina smo nacionalna humanitarna asocijacija, koja školuje isključivo učenike koji su ostali bez očeva, a prvi natječaj za dodjelu stipendija raspisan je za školsku godinu 2010./11. s čime smo u kontinuitetu nastavili sve do danas. Dosad je, nastavlja Galović, raspisano pet natječaja, a visina jednokratnog novčanog prihoda koji se dodjeljuje onima koji apliciraju i dobiju našu donaciju je 4.000,00 kn. Računajući i ovogodišnji natječaj, vrijednost ukupno podijeljenih stipendija tako iznosi 76.000,00 kn što za ovako maleno udruženje predstavlja značajan rezultat, jer nije lako ni prikupiti novčana sredstva, niti kroz administracijske zavrzlame provoditi javne pozive. U sustav stipendiranja ulaze isključivo osnovnoškolci, ističe Galović, zato jer je u tom formativnom razdoblju možda najbitnije pomoći, naime kada dijete odraste postaje barem malo lakše, a dok je ono osnovnoškolskog uzrasta samohrane majke mogu se naći u financijskim problemima unatoč tome što je školovanje, formalno gledajući, besplatno, međutim zagrebemo li po površini vidjeti ćemo da ta činjenica uopće ne stoji. Veliko hvala, zaključuje Galović, moramo još jednom uputiti našim Merikanima, na dosad iskazanoj pomoći, u nadi da će se ova suradnja i nadalje nastaviti, jer svaka donacija i svaka dobra volja, u prilikama koje više nigdje nisu idealne, tako postaju još vrjednijima. Također, zahvalnost dugujemo i Vesni Šamanić, koja od prvog dana sve naše knjigovodstveno-računovodstvene usluge obavlja volonterski, čime smo uštedjeli znatna financijska sredstva, koja smo kasnije usmjerili za naš primarni cilj.

Izvor: Grad Krk