Sedmu knjigu, koja na 262 stranice podastire deset stručnih studija, objavilo je Hrvatsko-američko društvo. Suradnička ustanova je Hrvatska matica iseljenika, koja u tom u nas jedinstvenom knjižnome nizu sudjeluje od samog početka, točnije od 1997. godine

U Hrvatskoj matici iseljenika 22. svibnja predstavljena je knjiga Ugledni hrvatski znanstvenici u svijetu / Distinguished Croatian Scientists in the World (VII. dio) urednika dr. sc. Janka Heraka. Prvotni naziv dvojezičnoga, hrvatsko – engleskog, knjižnog niza Istaknuti hrvatski znanstvenici u Americi / Distinguished Croatian Scientists in America zamijenjen je nakon dva sveska sveobuhvatnijim i danas aktualnim nazivom.
Zahvaljujući sustavnom radu Herakova stručnog tima angažiranog u ovom nakladničkom projektu ovo je zapravo, ne sedma, već 9 knjiga niza o hrvatskim znanstvenicima izvan domovine.
Knjigu su predstaviti ravnatelj Matice mr. sc. Marin Knezović, predsjednica HAD- dipl. arh a Marina Ljubišić i akademici, recenzenti knjige, Leo Klasinc i Vladimir Paar, autor priloga dr. sc. Nikola Kujundžić te urednik prof. dr. sc. Janko Herak. Moderatorica promocije bila je Vesna Kukavica, voditeljica Odjela za nakladništvo HMI-ja.

Sedmu knjigu, koja na 262 stranice podastire deset stručnih studija, objavilo je Hrvatsko-američko društvo. Suradnička ustanova je Hrvatska matica iseljenika, koja u tom u nas jedinstvenom knjižnome nizu sudjeluje od samog početka, točnije od 1997. godine. Knjigu su poduprle donacije Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta te Zaklada HAZU-a.

Predgovor je napisao urednik, biomedicinar dr. sc. Janko Herak. Matematičar prof. dr. sc. Hrvoje Šikić autor je dviju studija koje se bave hrvatskim matematičarima iz SAD-a. Prva Splićaninom Jakšom Cvitanićem, a druga Zagrepčaninom Mladenom Viktorom Wickerhauserom. Fizičarka prof. dr. sc. Ana Smontara i dr. sc. Janko Herak zajedničku studiju su naslovili „Davor Pavuna – život s fizikom i gitarom“. Prof. dr. sc. Krešimir Pavlovski piše o astronomu Dragutinu Rakošu iz Austrije , a fizičar dr. sc. Hrvoje Buljan o Marinu Soljačiću.
Studija akademika Lea Klasinca posvećena je kemičaru s američkom adresom Branku Ruščiću. Dr. sc. Eugene Turner svoj rad je naslovio „Dubravko Justić, oceanolog i ekolog“, a farmaceut prof. dr. sc. Nikola Kujundžić svoju studiju „Eugen Koren – znanstvenik u biomedicini i inovator u biotehnologiji“. Dr. sc. Zoran Mrša piše o dr. sc. Igoru Meziću, a akademik Stanko Popović o Nikoli Tesli.

U najnovijoj knjizi Ugledni hrvatski znanstvenici u svijetu / Distinguished Croatian Scientists in the World (VII. dio) urednika Heraka obrađeni su, znanstveni i osobni, životopisi Jakše Cvitanića, Sveučilište Caltech (SAD), stručnjaka za primjenu matematike na financijskom tržištu; Dubravka Justića, profesora biološke oceanografije i znanosti o priobalju na Sveučilištu Louisiane u Batton Rougeu (SAD), stručnjaka za modeliranje ekosistema; Eugena Korena, inovatora u području biomedicine i biotehnologije, koji je radio u Oklahoma Cityju; Igora Mezića, profesora u Odjelu inženjerstva na Kalifornijskom sveučilištu u Santa Barbari, eksperta za dinamiku fluida; Davora Pavune, profesora fizike u švicarskom državnom institutu EPFL u Lausanni; astronoma Dragutina Karla Rakoša (1923.- 2011.), koji je radio je na Sveučilištu u Beču i jedan je od pionira fotoelektrične fotometrije zvijezda; Marina Soljačića, redovitoga profesora fizike na prestižnom Sveučilištu MIT u Bostonu, poznatog znanstvenika u području optike i fotonike; Mladena Wickerhausera, profesora matematike na Sveučilištu Washington u St. Louisu, najpoznatijega po radovima na istraživanju svojstava i primjeni „valića“.

Tekst: Diana Šimurina Šoufek ; Fotografije: Snježana Radoš