Program Naklade Croatica donosi vrijednosti koje potiču kvalitetu suživota Hrvata u Mađarskoj s većinskim društvom, kazao je na Interliberu ravnatelj i autor udžbenika Čaba Horvat

Croatica je zajednička tvrtka Hrvatske državne samouprave i Saveza Hrvata u Mađarskoj, koja već četrnaest godina ostvaruje kvalitetne rezultate u našem kulturnom životu, uključujući i svijet knjige. Naše je poslovno središte smješteno u Budimpešti (Ulica Nagymező 68) u polivalentnoj višekatnici. Pod jednim krovom nalaze se tiskara i moderni digitalni studio, uredništvo za udžbenike i knjige te u javnosti najprisutnija – redakcija tjednika Hrvatskoga glasnika i godišnjaka Hrvatskog kalendara, čija je urednica Branka Pavić Blažetin.

Croatica, u okviru raspoloživih materijalnih mogućnosti, nastoji razvijati nakladničku djelatnost od stručnih monografija, beletristike, rječnika do raznih udžbenika i priručnika, CD-a i slične građe. Nakladničkim programom nastojimo doprinijeti zajedničkom cilju očuvanja kulturnog, vjerskog i jezičnog identiteta Hrvata u Mađarskoj. U našem su nakladničkom programu obuhvaćeni i prijevodi vrijednih knjiga, zbornici radova s kongresa i simpozija u organizaciji hrvatskih samouprava i civilnih udruga u Mađarskoj.

Croatica, osim tiskanih izdanja, ima i knjige na novim medijima, video zapise i druge oblike elektroničkog nakladništva. O tim i sličnim temama ću sutra opširnije govoriti na Matičinoj tribini na Interliberu u podne, rekao je ravnatelj Čaba Horvat.

Neophodno je truditi se objavljivati one sadržaje čije vrijednosti potiču dvojezičnost i kvalitetu suživota Hrvata u Mađarskoj s većinskim društvom. Naglasak u izdavačkom programu treba stavljati na teme vezane za tradicijsku kulturu, školstvo, audiovizualne umjetnosti, književnost, reprezentativne uzorke suvremene hrvatske umjetnosti i kulture te vjerski život.

Najzanimljiviji naslov u dolazećoj 2014. godini je Hrvatsko-mađarski rječnik, kojeg ćemo nastojati digitalizirati. Program Naklade Croatica donosi vrijednosti koje potiču kvalitetu suživota Hrvata u Mađarskoj s većinskim društvom, kazao je za Matičin portal ravnatelj i autor udžbenika Čaba Horvat.

Priredila: Vesna Kukavica; Facebook HMI