Povod putovanju, osim upoznavanja i druženja, bio je sudjelovanje na međunarodnome natječaju “Bogatstvo različitosti”, na kojem je učenik Matej Ivanković osvojio drugo mjesto. Tom prigodom potpisan je i Sporazum o suradnji između Osnovne škole „Matija Gubec“ iz Tavankuta i Zajednice Hrvata u Republici Makedoniji

U ožujku ove godine učenici Hrvatske nastave u Makedoniji posjetili su učenike u Tavankutu. Povod putovanja učenika, osim upoznavanja i druženja, bio je sudjelovanje na međunarodnome natječaju “Bogatstvo različitosti”. Učenici su sa svojim literarnim i likovnim radovima sudjelovali na natječaju, a učenik Matej Ivanković osvojio je drugo mjesto. Učenici su sudjelovali i u radionicama koje su za tu priliku osmislili domaćini.
Posjet učenika iz Makedonije bio je prilika da se dogovore budući susreti i aktivnosti pa je u to ime potpisan Sporazum o suradnji između Osnovne škole „Matija Gubec“ iz Tavankuta i Zajednice Hrvata u Republici Makedoniji. U pratnji učenika bio i njihov profesor hrvatskoga jezika (autor teksta op.ur.) i dužnosnica Zajednice, hrvatsko-makedonska pjesnikinja Ljerka Toth Naumova.
Za realizaciju ovoga putovanja veliku zahvalnost duguju domaćinima – Osnovnoj školi “Matija Gubec” iz Tavankuta i ravnateljici Stanislavi Stantić Prćić, Hrvatskom kulturno-prosvjetnom društvu “Matija Gubec” iz Tavankuta te koordinaciji Hrvatske nastave u Vojvodini koja je spojila Makedoniju i Vojvodinu, a koju čine jake nastavničke snage – Iva Babić, Marina Balažev, Vladan Čutura, Ivana Matić i Marta Vargek.
S ekskurzije nose predivne uspomene za koje su zaslužni domaćini, koji su se pobrinuli da u svaki trenutak njihova boravka unesu radost, veselje, srdačnost i toplinu.

Tekst: Vedran Iskra