Nova knjiga pape Benedikta XVI. “Djetinjstvo Isusovo” 20. studenoga predstavljena je javnosti na konferenciji za medije u Vatikanu, a među devet svjetskih jezika na kojima je istodobno objavljena je i hrvatski.

 

Hrvatsko izdanje objavila je nakladna kuća Verbum, a vatikanskom predstavljanju u ime hrvatskog izdavača nazočili su gl. urednik i direktor nakladne kuće Verbum mr. sc. Petar Balta i Miro Radalj, koji su tom prigodom Papi uručili hrvatsko izdanje knjige.Riječ je o knjizi kojom papa Benedikt XVI. zaključuje svoje kapitalno djelo “Isus iz Nazareta”, čiji je prvi svezak objavljen 2007. godine, a drugi 2011. godine. Već u prvom svesku Papa pokušava odgovoriti na pitanja tko je Isus iz Nazareta i što možemo o njemu znati. U drugom svesku omogućuje susret s odlučujućim riječima i događajima Isusova života te približava čitatelja liku Gospodina Isusa. U ovoj trećoj knjizi, za koju sam papa Benedikt XVI. u predgovoru kaže da to nije treći svezak, nego neka vrsta predvorja dvaju svezaka koja su mu prethodila o liku i poruci Isusa iz Nazareta, Benedikt tumači evanđeoska izvješća o Isusovu djetinjstvu, ukazujući s jedne strane na ono što su autori tekstova, evanđelisti Matej i Luka htjeli reći u svom vremenu, a s druge strane pokušava protumačiti je li ono što je rečeno istinito, tiče li se današnjeg čitatelja i ako se tiče, na koji način. Ta pitanja s kojima knjiga započinje podsjećaju na ono Pilatovo: “Odakle si ti?” Pitanje je to koje prati ljudsku povijest svih naraštaja, ono isto koje su postavili mudraci s Istoka, magi filozofi i zvjezdoznanci, koji predstavljaju nemir ljudskog srca u potrazi za istinom, a koja jedina vodi dubinskoj radosti.

Kako je sam papa Benedikt XVI. istaknuo kad je otpočeo s pisanjem, do knjige o Isusu prešao je dugačak nutarnji put. Stoga ova iznimna knjiga “Djetinjstvo Isusovo”, jednostavna u izričaju, neposredna i nadahnjujuća u izlaganju, nova je i dugo iščekivana knjiga kojom se zaokružuje kapitalno djelo Benedikta XVI., općenito poznato kao “Isus iz Nazareta”, a koja će oduševiti čitatelje diljem svijeta, kao i prethodna dva sveska.
Nakon svjetskog predstavljanja knjige u Vatikanu 20. studenoga, knjiga je od 21. studenoga dostupna čitateljima diljem svijeta na talijanskom, brazilskom, francuskom, engleskom, portugalskom, španjolskom, poljskom, njemačkom i hrvatskom jeziku, a hrvatsko izdanje čitatelji mogu potražiti u knjižarama Verbum.

M.M.