U pripremi konklava sudjeluju tri hrvatska kardinala: Vinko Puljić, nadbiskup i metropolit vrhbosanski, Josip Bozanić, nadbiskup metropolit zagrebački i Estanislao Esteban Karlić, umirovljeni nadbiskup grada Paraná u Argentini

 

Nakon što su zaprimili poziv za opće kongregacije upućen od kardinala dekana kardinalskoga zbora Angela Sodana, većina kardinala iz cijeloga svijeta već je stigla u Rim. Generalne kongregacije prethode konklavama: prvi saziv određen je za ponedjeljak, 4. ožujka u 9,30 u Novoj auli Sinode (Aula Nuova del Sinodo).
Na generalnim kongregacijama sudjeluju kardinali izbornici a također mogu sudjelovati i ostali članovi kardinalskog zbora koji zbog navršene kanonske dobi neće imati udjela u konklavama. Kako se može pročitati iz sazivnog pisma kardinala Sodana, rad u općim kongregacijama trajat će sve dok svi kardinali izbornici ne stignu u Rim, nakon čega će kardinalski zbor odlučiti o konačnom datumu početka konklava (izbora novoga pape). Ključne uloge u vodstvu i disciplini općih kongregacija imaju kardinal dekan Angelo Sodano i kamerlengo Tarcisio Bertone. Rad opće kongregacije usmjeren je bližoj pripravi za izbor Petrovog nasljednika. U ovom periodu (kongregacija) najvažnija pitanja će raspravljati kardinali izbornici, dok će o redovitim dužnostima odlučivati posebna kardinalska komisija.
Prema važećim propisima papu mogu birati kardinali koji nisu navršili 80 godina života i njih može biti najviše 120. Trenutno je u Crkvi 117 kardinala ispod 80 godina. Predviđa se da bi u konklave moglo stupiti 115 kardinala izbornika.
U pripremi konklava sudjeluju tri hrvatska kardinala: Vinko Puljić, nadbiskup i metropolit vrhbosanski, Josip Bozanić, nadbiskup metropolit zagrebački i Estanislao Esteban Karlić, umirovljeni nadbiskup grada Paraná u Argentini.

Kardinal Karlić je navršio 80 godina i on nije izbornik. Potomak je hrvatskih iseljenika u Argentini. Svoje hrvatsko podrijetlo nikada nije zaboravio, što svjedoče njegovi redoviti posjeti Papinskom Hrvatskom Zavodu sv. Jeronima u Rimu, svakog puta kada dođe u Vječni Grad. Kardinali Bozanić i Puljić borave u Zavodu sv. Jeronima sve do početka konklava.
(http://www.sveti-jeronim.org)