Saborski zastupnik i potpredsjednik saborskog Odbora za Hrvate izvan RH te predsjednik UO HMI Ivo Jelušić i Marin Knezović, ravnatelj HMI susreli su se s Hrvatima u Baču i Subotici te nazočili 6. Gupčevu balu u Tavankutu

Poziv na Gupčev bal u Tavankutu i na Dan mjesne škole koje su organizirali HKPD Matija Gubec i OŠ Matija Gubec, bila je prigoda za Ivu Jelušića, saborskog zastupnika i potpredsjednika saborskog Odbora za Hrvate izvan RH te predsjednika UO HMI i Marina Knezovića, ravnatelja Hrvatske matice iseljenika za posjet bačkim Hrvatima od 7. do 9. veljače.
U prisutnosti više članova hrvatskih udruga Šokaca iz Bača i okolice upriličen je 7. veljače posjet franjevačkom samostanu Sv. Marije iz 12.stoljeća. Fra Josip Špehar je govorio o bogatoj povijesti i vrijednim samostanskim sadržajima kao neprocjenjivoj kulturnoj baštini. To je prepoznala i EZ pa je samostan ušao u program Integralne obnove kulturnoga naslijeđa jugoistočne Europe.
U Subotici je 8. veljače održan sastanak u prostorijama Nacionalnog vijeća hrvatske nacionalne zajednice na kojem su Slaven Bačić, predsjednik Vijeća, Petar Kuntić, zastupnik u Skupštini RS te Tomislav Žigmanov, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, upoznali goste s aktualnim prilikama i problemima koji već godinama za hrvatsku zajednicu u Vojvodini ostaju neriješeni. Svakako najveći problem je nepostojanje izravnoga manjinskoga zastupnika u srbijanskoj Skupštini, unatoč pravnim propisima koji im to omogućuju, informiranje i školski udžbenici.

Nakon obilaska katedrale Sv. Terezije Avilske i poznate subotičke Gradske kuće, te drugih kulturnih objekata većinom građenih u prepoznatljivom stilu mađarske secesije, gosti su posjetili i jezero Palić.
U večernjim satima bili su gosti na tradicionalnom Gupčevom balu, koji se održava šestu godinu zaredom, i kojim se nastoji održati lijepa tradicija nekadašnjeg obiteljskog okupljanja pod nazivom prelo. Uz goste iz Hrvatske matice iseljenika, tu su bile i posebna savjetnica gradonačelnika grada Zagreba Biserka Bucković i Tihana Jurić, stručna savjetnica te Vjeran Štublin, pročelnik Odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Zagrebačke županije.
Svoj posjet gosti su završili 9. veljače na tavankutskom salašu gdje su ih ljubazni domaćini na čelu s počasnim predsjednikom HKPD Matija Gubec Brankom Horvatom i aktualnim predsjednikom Ladislavom Suknovićem podsjetili zašto su salaši na sjeveru Bačke bili mjesto zasigurno teškoga života ali puni toploga domaćega ugođaja.

Tekst: Marija Hećimović