Otvorenju izložbe slikara koji je stjecajem političkih i inih okolnosti završio u dalekom Peruu nazočilo je i izaslanstvo Hrvatske matice iseljenika na čelu s ravnateljem Marinom Knezovićem

Povodom Dana općine 14. rujna u Perušiću je otvoren stalni postav slika Kristijana Krekovića kojem je otac bio rođeni Perušićanin, a stjecajem političkih i inih okolnosti završio je u dalekom Peruu i postao jedan od najboljih svjetskih portretista. Postav se nalazi u općini, u Narodnoj knjižnici i vijećnici.
Kreković nikad nije zaboravio svoju domovinu Hrvatsku i često je njene simbole ugrađivao u svoje slike koje se nalaze diljem svijeta. Dio slika njegova je udovica poklonila Hrvatskoj, a 33 su danas izložene u Perušiću. I jedan Likanale bio je posvećen njegovom slikarstvu.

Na otvaranju Krekovićeve izložbe 14. rujna bilo je i izaslanstvo Hrvatske matice iseljenika na čelu s ravnateljem Marinom Knezovićem. Svečanosti u Perušiću bio je nazočan i Damir Murković, predsjednik Hrvatske zajednice u Trstu i predsjednik Saveza Hrvata u Italiji koji okuplja 60 tisuća Hrvata u toj europskoj zemlji.

– Hrvatski iseljenički slikar Kristijan Kreković od danas ima još jedan dom u Republici Hrvatskoj, u Perušiću, a postav u Narodnoj knjižnici bit će zasigurno dobar poticaj da se hrvatska i inozemna publika bolje upozna s djelom ovog izuzetnog hrvatsko-peruanskog slikara koji je u tuđini proslavio svoju domovinu. Čestitam naposljetku svima koji su bili uključeni u realizaciju ovog projekta, jer, u konačnici, ne samo da je jedna kulturna ustanova obogaćena novim sadržajem – vrlo kompleksnom u svome značenju poveznice domovinske i izvan domovinske Hrvatske, već je i prezentiran kao kulturna, povijesna i umjetnička vrijednost našeg nacionalnog identiteta- istakla je Eva Brunović, načelnica sektora u Ministarstvu kulture.

– Naša je uloga bila posrednička. Od 1996. se brinemo o slikama i sad smo došli do stalnog postava i želim Perušiću da uživa u slikama- rekao je Darko Ivić, iz Hrvatskog restauratorskog zavoda.

– Sve je započelo s Likanalom 2012. koji je bio posvećen Krekoviću jer bio slabo poznat u hrvatskoj javnosti. Imali smo sreću da smo imali podršku od Perušića do Zagreba i projekt je danas realiziran.- rekla je Vesna Bunčić, ravnateljica Muzeja Like iz Gospića.

– Kristijan Kreković je jedan od najvećih svjetskih portretista. Danas mu vraćamo dug ljubavi prema domovini. Priča traje pet godina- rekla je Ljerka Galic iz Hrvatske matice iseljenika.

– Ovo je veliki događaj za naše malo mjesto, slike ćemo vjerno čuvati i pokazivati posjetiteljima – naglasio je Dragan Hećimović, zamjenik preušićkog načelnika.

Ličke novine; Fotografije: Marko Čuljat – Lika press i Fotografije: Darko Plahtan