U organizaciji Hrvatske državne samouprave i Saveza Hrvata u Mađarskoj u Pečuhu je 24. studenoga 2012. održan tradicionalni Državni dan Hrvata.

Pokrovitelji ovogodišnjega Dana Hrvata bili su predsjednici dvaju država Jánoš Áder, predsjednik Mađarske i hrvatski predsjednik dr. Ivo Josipović. Predsjednik Josipović se prigodom dolaska u Pečuh, u hrvatskom klubu August Šenoa sastao s predstavnicima hrvatske manjine, kako bi se informirao o radu brojnih hrvatskih institucija i udruga u Mađarskoj. U prigodi proslave Dana Hrvata, u poslijepodnevnim satima predsjednici obiju država s pratnjom, članovima hrvatske diplomacije iz Budimpešte i Pečuha te brojnim inozemnim i domaćim gostima, pratili su kulturni program u pečuškom centru Kodály. Nakon pozdravnih govora predsjednika u programu su nastupili Hrvatsko kazalište iz Pečuha, Ženski pjevački zbor „August Šenoe“, KUD Baranja, Hrvatski vrtić, osnovna škola i učenički dom „Miroslav Krleža“ i dr. U prepunoj dvorani posjetitelji su burno pozdravili nastupe svih sudionika s osjećajem zadovoljstva što ova tradicionalna priredba svjedoči o složnom djelovanju hrvatske zajednice na očuvanju hrvatskoga jezika, kulturne autonomije i hrvatskoga identiteta. Hrvati u Mađarskoj mogu se doista pohvaliti brojnim aktivnim hrvatskim institucijama i udrugama a osobito ističu činjenicu da je Hrvatska državna samouprava u svoju nadležnost , nakon Santova ,preuzela i pečuški Hrvatski vrtić, osnovnu školu, gimnaziju i učenički dom „Miroslav Krleža“ kao i Hrvatski klub „August Šenoa“.

Ravnatelju Hrvatske matice iseljenika mr. sc. Marinu Knezoviću je poziv na proslavu Dana Hrvata poslužio i za upoznavanje hrvatske zajednice u Mađarskoj. Tom prigodom posjetio je sve najvažnije hrvatske institucije u Pečuhu koje su ovih dana obilježavale i svoje obljetnice: Hrvatsko kazalište u Pečuhu (20 g.), Hrvatski klub „August Šenoa i njegov pjevački zbor (30 g.) Kulturno-umjetničko društvo Baranja (45 g.) te Hrvatski vrtić, osnovnu školu i đački dom „Miroslav Krleža“ (60 g.). Sudjelujući i na proslavi 30. godišnjice Kluba i ženskog zbora“August Šenoa“ ravnatelj je u svom pozdravnom govoru između ostalog rekao „ …Hrvati u Mađarskoj zato nisu samo naš otok u moru stranog jezika i običaja, nego i znak drevnih veza koje je danas nekorisno umanjivati i obezvređivati. Hrvati kada traže u sebi ono nešto mađarsko i Mađari koji u sebi otkrivaju elemente hrvatskog podrijetla i kulture ne izdaju sami sebe i svoje zajednice nego iskreno i otvoreno pristupaju svom identitetu. To pak ne bi trebali raditi zbog prošlih vremena, nego kako bi, na izuzetno brojnim zajedničkim sponama, gradili bolju budućnost kako za Hrvate tako i za Mađare. Jedna od takvih vrlo važnih i vrlo čvrstih spona su Hrvati u Mađarskoj“. U razgovorima s čelnicima hrvatske zajednice izrazio je nadu u nastavak dosadašnje suradnje.

 

Tekst: Marija Hećimović