Marin Čilić postao je prvi Hrvat nakon Gorana Ivaniševića u Wimbledonu 2001. koji će igrati finale jednog Grand Slam turnira! Pobijedio je Federera 6-3, 6-4, 6-4…

Osvajač 17 Grand Slam naslova Švicarac Roger Federer, nakon poraza u polufinalu US Opena od Marina Čilića, izjavio je da je Čilić odigrao odlično.
Najbolji hrvatski tenisač 7. rujna 2014. u New Yorku bio je u briljantnom izdanju i za pobjedu u tri seta trebao je samo jedan sat i 44 minute. Čilić je bivšem svjetskom broju jedan očitao pravu lekciju, iako je prije ovog meča pet puta gubio u mečevima s Federerom.
Što se je dogodilo, pitali su novinari.
“Možda ja nisam imao svoj najbolji dan, ali stvar je vrlo jednostavna, Čilić je odigrao odlično”, izjavio je Federer na konferenciji za novinare.
Da li ste osjećali umor od prethodnog meča protiv Monfilsa, koji ste dobili u pet setova?
“Ne, nisam bio umoran, osjećao sam se dobro”, dodao je Federer.
Kad ste gubili 0-2 u setovima, da li ste mislili da možete napraviti preokret kao protiv Monfilsa, zanimalo je novinare.
“Ovaj puta nisam imao toliko samopouzdanja jer je Čilić bio agresivan, odlično je servirao, puno je riskirao. Ali to nije od jučer, Čilić već dugo jako dobro servira. Nisam sretan kako sam vraćao njegove servise, posebno kad je u pitanju prvi servis. Ali kada lopte idu tako brzo i tako blizu linija, onda i ne možete puno napraviti. Svaka mu čast”, rekao je Federer.
Prošlo je gotovo deset godina otakako se za Grand Slam naslov neće boriti Roger Federer, Rafael Nadal ili Novak Đoković. Posljednji put da barem jedan od spomenutog trojca nije bio u finalu dogodilo se u siječnju 2005. u Melbourneu, kad je u finalu Australian Opena Rus Marat Safin svladao Australca Lleytona Hewitta.
“Mislim da je to dobro za tenis da se pojavljuju nova lica u završnicama velikih turnira. Što se tiče tenisa i sporta uopće ovo je velika stvar za Hrvatsku i Japan”, zaključio je Federer.

Punih 13 godina, jedan mjesec i 29 dana. Toliko je vremena prošlo otkad je Hrvat zadnji put igrao u finalu jednog Grand Slam turnira. No taj brojač konačno se može resetirati jer je Marin Čilić ponovio uspjeh svog trenera Gorana Ivaniševića i došao do zadnjeg meča na jednom od četiri velika turnira. Međugorac je briljantnom partijom, vjerojatno najboljim mečem u karijeri pomeo Švicarca Rogera Federera i ušao u prvo veliko finale!
‘Čudesan dan’
– Ovo je definitivno bio moj najbolji tenis. U ovakvim uvjetima i u ovakvoj prilici nikad nisam mislio da mogu ovako igrati. Ovo je jedan čudesan dan za mene. Ne mogu vjerovati – rekao je Marin nakon pobjede ne mogavši skinuti osmijeh s lica.
– Mislim da je Goran dao puno toga mojoj igri. Dobio sam samopouzdanje, osobito na Grand Slamovima… Kad serviram dobro, mislim da mogu dobiti svakoga, a danas sam servirao osobito dobro – dodao je Marin u kratkom intervjuu na Arturu Asheu.
(Hina)