Spomen-ploču U Napretkovom konviktu je blagoslovio fra Iko Skoko, definitor Hercegovačke franjevačke provincije. Predsjednik HAZU sa sjedištem u Mostaru je prof. dr. sc. fra Andrija Nikić

 

 

U Napretkovom konviktu u Mostaru 29. rujna svečano je predstavljena Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU). Prije početka svečanosti predstavljanja blagoslovljena je ploča s nazivom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na samom ulazu u Napretkov konvikt. Ploču je blagoslovio fra Iko Skoko, definitor Hercegovačke franjevačke provincije. Predsjednik HAZU sa sjedištem u Mostaru prof. dr. sc. fra Andrija Nikić je u uvodnom izlaganju istaknuo značenje osnivanja Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti kao osnovu da Hrvati Bošnjacima i Srbima i ostalima mogu predstaviti znanstvenike i umjetnike hrvatske nacionalnosti kao dar, ali i kao bogatstvo.„Jedna od zadaća naše akademije je učiniti da hrvatska povijest pristupi sama sebi i stvori za svoj narod točnu sliku prošlosti kao čvrst temelj budućnosti”, rekao je prof. dr. sc. fra Andrija Nikić.

Predsjednik Skupštine HAZU sa sjedištem u Mostaru prof. dr. sc. Milenko Brkić upoznao je nazočne s idejom, kao i radnjama koje su prethodile osnivanju HAZU i samoj registraciji HAZU kod nadležnog ministarstva. Nazočnima se obratio i Dragan Hazler predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u dijaspori (HAZUD) sa sjedištem u Baselu. Na samom kraju svečanosti predstavljanja HAZU sa sjedištem u Mostaru predsjednik prof. dr. sc. fra Andrija Nikić dodijelio je Povelje i Zahvalnice svima koji su na bilo koji način pomogli da Hrvati u BiH nakon nekoliko pokušaja u posljednjih 15-ak godina dobiju svoju Akademiju znanosti i umjetnosti. Svečanost predstavljanja HAZU sa sjedištem u Mostaru svojim nastupom upotpunila je klapa „Trebižat”.
(http://www.hercegbosna.org)