Svake godine predstavlja se sve više izlagača, a to je prilika da se iseljenici po dolasku u Maticu kroz izložbu još bolje upoznaju s domovinom 

U prostoru Hrvatske matice iseljenika 6. srpnja je po treći put otvorena skupna izložba pod nazivom “Dijaspori s ljubavlju”. Izloženo je šezdeset i četiri likovna rada, različitih tehnika.

Izložbu su organizirali Centar za kulturu i informacije Maksimir i Hrvatska matica iseljenika.

Prisutnima na otvorenju se uvodnim riječima obratila organizatorica izložbe Nives Antoljak, ističući kako je ovo već prijateljska suradnja, jer se treću godinu zaredom, kazala je, svi susreću u Hrvatskoj matici iseljenika s jednom predivnom temom ‘Dijaspori s ljubavlju’. Predstavljajući autora izložbe, dodala je kako će se suradnja s Centrom za kulturu i informacije Maksimir i dalje nastaviti.

Potom je govorio Vladimir Đerek, voditelj programa likovnog amaterizma grada Zagreba i ujedno autor izložbe, koji se osvrnuo na radove autora.

Svake godine predstavlja se sve više izlagača a to je i prilika da se iseljenici po dolasku u Hrvatsku maticu iseljenika kroz izložbu još bolje upoznaju s domovinom, kazao je Đerek.

Sebastian Dračić, profesor na Akademiji likovne umjetnosti u Zagrebu – Katedra za crtanje i slikanje, naglasio je kako je ideja bila da radovi budu orijentirani pejzažu i motivima iz Hrvatske, ali dobrodošli su i drugi individualni pristupi.

Na kraju se prisutnima obratila v.d. ravnateljica HMI -ja Mirjana Ana-Maria Piskulić. Govorila je o tome kako će iseljenici u ovim slikama prepoznati ljubav autora koju su njima posvetili i koji će kroz ove radove prepoznati domovinu.

Govoreći iz osobnog iskustva to zahtijeva posebnu ljubav, posebnu strast i posebnu posvećenost. Ljubav je ono što je u ovome svemu bitno, a ljubav pokreće svijet, kazala je v.d. ravnateljica Matice otvarajući izložbu.

Na izložbi u Matici se do kraja mjeseca kolovoza mogu razgledati radovi autora, članova likovnih i amaterskih udruga koje djeluju na području grada Zagreba: “Ama Artem”, “Amaciz”, ”Grupa 69″, “Hld” i “LUA Angelico″.

Tekst i fotografije: Naida Šehović