O slavljenjičkom ljetopisu su govorili mr. sc. Marin Knezović, ravnatelj HMI; povjesničar prof. dr. sc. Željko Holjevac, kroatologinja prof. dr. sc. Sanja Vulić; geograf dr. sc. Tomislav Jelić i urednik dr. sc. Robert Hajszan

U srijedu. 6. studenoga u HMI je predstavljen Panonski ljetopis, višejezična serijska publikacija Panonskog instituta iz Pinkovca. O ljetopisu su govorili mr. sc. Marin Knezović, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika; povjesničar prof. dr. sc. Željko Holjevac, kroatologinja prof. dr. sc. Sanja Vulić; geograf dr. sc. Tomislav Jelić i dr. sc. Robert Hajszan, urednik. Predstavljanje ove vrijedne publikacije vodila je Vesna Kukavica, voditeljica Odjela za nakladništvo HMI-ja.
Panonski ljetopis, kojemu je nakladnik Panonski institut iz austrijskoga Pinkovca pokrenuta je 1993. Ovogodišnji svezak sadrži 544 stranice, dok je cijela serija dosegnula gotovo tisuću stranica na kojima su desetci renomiranih autora pisali o suvremenim temama iz kulturnoga i društvenoga života hrvatskoga naroda na panonskom tlu.
Kao i dosad, ovogodišnji, jubilarni ljetopis ima više tematskih cjelina. Uredio ga je hrvatski povjesničar i filolog dr. Robert Hajszan, koji je u svom rodnom mjestu Pinkovcu prije dva desetljeća i utemeljio Panonski institut s nakanom jačanja kulturne i nakladničke djelatnosti Hrvata na jugu Gradišća.
Panonski ljetopis ima za cilj promicanje kvalitetnijega suživota i razumijevanja među srednjoeuropskim narodima srodne kulturne baštine na panonskome prostoru. Tekstovi se u Panonskom ljetopisu objavljuju na suvremenom hrvatskom književnom jeziku, na hrvatskom književnom jeziku s čakavskom osnovicom kojim se služe Hrvati u Gradišću, ali i na njemačkome, mađarskome i slovenskome jeziku.

Tekst: Željka Lešić; Fotografije: Snježana Radoš