Predstavljen je ciklus „Zbogom infinitiv“, koji je svjetlo dana prvi put ugledao u salonu makedonske ambasade u Parizu, zatim u Bruxellesu i na najpoznatijim kulturnim manifestacijama u Makedoniji- Skopskom i Ohridskom ljetu

U organizaciji Hrvatske matice iseljenika u Zagrebu 15. svibnja javnosti je predstavljen ciklus „Zbogom infinitiv“ Dubravka Naumova, slikara iz Kanade rođenoga u Skopju.
Pozdravno slovo nazočnima uputio je ravnatelj Matice mr. sc. Marin Knezović, a o slikarevu opusu, koji prvi put izlaže u domovini svoje majke, govorila je mr kulturologije Antoaneta Štefančić iz Skopja.

– Opus s princezama počeo je prije više od jednog desetljeća. Njegova analogija otkriva egzistencijalnu poruku povezanu unutrašnjom borbom između umjetnika i trivijalnosti svakodnevnoga života. Princeze, prema opažanju Naumova, određene svojim društvenim statusom i socijalnom funkcijom, dijele sudbinu umjetnika, pasivno slijedeći njegov krut, neumoljiv dnevni protokol, isto kao glagol u infinitivu: neodređeni i neoformljeni. Ova Dubravkova duga geneza evoluira kroz više etapa, da bi konačno došla do točke oslobođenja, kada princeze preuzimaju kontrolu nad svojom sudbinom i visoko lete iznad oblaka u projektu „Zbogom infinitivu“- pojasnila je Antoaneta Štefančić.

Izložba „Zbogom infinitiv“ akademskoga slikara Dubravka Naumova, koji sada živi i radi u Torontu, prvi je put je ugledala svjetlo dana u salonu makedonske ambasade u Parizu, zatim u Bruxellesu i na najpoznatijim kulturnim manifestacijama u Makedoniji – Skopskom i Ohridskom ljetu.
Nazočnima se obratio i predsjednik Vijeća makedonske nacionalne manjine Tome Apostoloski, a izložbu je otvorila veleposlanica RM u Zagrebu Daniela Karagjozoska. Program je vodila Ljerka Galic, rukovoditeljica Odsjeka iseljeničke baštine. U glazbenom dijelu programa nastupio je Stanislav Kovačić na violončelu.
Telefonski se iz Toronta javio i autor Dubravko Naumov, koji je pozdravio sve nazočne i zahvalio svima koji su omogućili realizaciju izložbe.

Otvorenju su, između ostalih, prisustvovali načelnik Općine Rešetari Zlatko Aga, predsjednik Književno-likovnog društva „Rešetari“ Ivan De Villa, predsjednica makedonsko-hrvatske udruge Spectrum Slavica Koretić, književnik Đuro Vidmarović, priznata hrvatsko-makedonska pjesnikinja i slikareva majka Ljerka Totch-Naumova, tajnik Odbora za Hrvate izvan RH dr. Mišo Munivrana i mnogi predstavnici ministarstava, kulturnih institucija te ljubitelji umjetnosti.

Tekst: Željka Lešić; Fotografije: Snježana Radoš