Od ove školske godine nema više glavnih škola u Gradišću. Nekadašnje glavne škole su sve postale Nove srednje škole. Jedina Dvojezična nova srednja škola je ona u Velikom Borištofu

 

Od ove školske godine nema više glavnih škola u Gradišću. Nekadašnje glavne škole su sve postale Nove srednje škole. Jedina Dvojezična nova srednja škola je ona u Velikom Borištofu. Ondje se ove godine u prvi razred upisalo 16 učenika, a nastavu pohađa 54 učenika. Ove godine u Velikom Borištofu imaju i dodatnu učiteljicu, Bernadetu Ješ. Ona podučava na Dvojezičnoj novoj srednjoj školi u Velikom Borištofu i na Novoj srednjoj školi u Gornjoj Pulji.
Dva učitelja, Bernadeta Ješ i Matija Krizmanić, podučavaju hrvatski u Gornjoj Pulji, a nude se i svi školski stupnjevi hrvatskoga kao obveznog predmeta. Uz direktora Nove srednje škole u Gornjoj Pulji, Reinharda Magedlera, ove godine 43 učenika prate hrvatsku nastavu.
U Novoj srednjoj školi Veliki Petarštof je ove godine 11 učenika u prvom dvojezičnom razredu. Ukupno pohađa, uglavnom dvojezičnu, nastavu u Velikom Petarštofu 45 učenika, a predaje im šest učitelja.
U prvi razred Nove srednje škole u Svetom Mihalju ove se godine upisalo 10 učenika. U školi nude dvojezično podučavanje i hrvatski kao obvezni predmet. Ukupno 59, od 90 učenika, koristi ponudu podučavanja hrvatskog jezika. Hrvatski jezik u Novoj srednjoj školi Sveti Mihalj podučava šest učitelja.
U Novoj srednjoj školi Rohunac nude hrvatski kao izborni obvezni predmet. Ove školske godine u prvom razredu je 10 učenika. Mogućnost hrvatske nastave u Rohuncu koristi 26 učenika.
U Dvojezičnoj gimnaziji u Borti je ove godine 16 učenika u prvom hrvatskom razredu. Prošle godine je bio 21 učenik u hrvatskom razredu. Ove godine ih 28 uči mađarski jezik, lani ih je bilo 16.
U Panonsku gimnaziju u Gornjoj Pulji ove godine se upisalo 11 učenika u prvi razred, pet za hrvatski a šest za mađarski jezik. Lani je bilo šest Hrvata u prvom razredu Panonske gimnazije. U prvom razredu savezne gimnazije Željezno ove godine ima 16 učenika koji u prvom razredu imaju hrvatski kao obvezni predmet. To je za četiri više nego lani.
U Novim srednjim školama širom Gradišća ove godine 227 učenika pohađa dvojezičnu nastavu.
U novoj školskoj godini 2013./2014. broj učenika u dvojezičnim osnovnim školama je narastao.
(Hrvatska redakcija ORF-a)