O Turini su na zagrebačkom predstavljanju dvojezičnog izdanja zbirke priča govorili hispanistica Željka Lovrenčić, voditeljica splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika Branka Bezić-Filipović te u ime nakladnika Zoran Bošković.

Dvojezično hrvatsko-španjolsko izdanje zbirke priča čileanske književnice hrvatskih korijena Pepite Turine “Božićne i druge priče – Cuentos navidenos y otras naraciones” predstavljeno je u srijedu, 13. svibnja u sklopu Dana čileanske kulture u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu.
O Turini su govorili hispanistica Željka Lovrenčić, voditeljica splitske ispostave Hrvatske matice iseljenika Branka Bezić-Filipović te u ime nakladnika Zoran Bošković.
Lovrenčić je podsjetila kako je Pepita Turina bila čileanska novinarka i književnica, te je kao istaknuta promotorica kulture i svestrana umjetnica sa suprugom piscem, folkloristom i istraživačem Orestom Plathom okupljala čileansku intelektualnu elitu svojega doba.
“Posebice je bila zapažena njezina zbirka pripovijedaka ‘Božićne priče’ te eseji ‘Multi Dialogos'”, rekla je Lovrenčić i ocijenila kako su ti eseji bili pisani profinjenom estetikom i analitičkim talentom, pa su kao takvi postali vrijedan doprinos čileanskoj književnoj baštini.
Za djela Pepite Turine rekla je kako su prožeta univerzalnim vrijednostima i tolerancijom, pisana s mnogo ljubavi i osjećaja.
Govoreći o ulozi žena hrvatskih korijena u čileanskoj kulturi, Bezić-Filipović je podsjetila na mnoge ugledne umjetnice, novinarke i književnice, među kojima je posebno istaknula Lanu Franolić, po kojoj je nazvana glavna čileanska nagrada za novinarstvo.
Napomenula je kako u Čileu ima 250 pisaca hrvatskog podrijetla. “Toliko ih nema ni u jednoj drugoj zemlji na svijetu”, istaknula je i dodala kako 80 posto svih hrvatskih iseljenika u Čileu čine Bračani.
Knjigu priča “Božićne priče” sa španjolskoga je na hrvatski jezik preveo Jerko Ljubetić, a pogovor je napisao Ernesto Livačić Gazzano. Knjiga je objavljena u nakladi splitske kuće “Bošković”.
Čileanska književnica hrvatskog podrijetla Josefa Alvina Turina (1907. – 1986.), zvana kraće Pepita Turina, podrijetlom je iz Turinova Sela u Hrvatskom primorju. Pisala je eseje, književne rasprave, priče i romane, a sa Zlatkom Brnčićem pokrenula je Eksperimentalno kazalište.
(Hina)

     

2- Dvojezično izdanje zbirke priča čileanske književnice hrvatskih korijena Pepite Turine
3- Branka Bezić Filipović iz podružnice HMI-ja Split
4- Publicistkinja i diplomatkinja Tuga Tarle
5- Zoran Bošković iz Naklade Bošković
6- Hispanistica Željka Lovrenčić
7- Predstavljači zbirke “Božićne i druge priče – Cuentos navidenos y otras naraciones”