Bal je okupio više od 1.100 Hrvata koji žive u Beču i Gradišću i njihove goste iz domovine i inozemstva te prijatelje Austrijance. Otvorio ga je predsjednik HGKD-a i HC-a u Beču Tibor Jugović. Među nazočnim uglednicima bila je i predstojnica Državnog ureda RH za Hrvate izvan Hrvatske Darija Krstičević te hrvatski veleposlanik u Austriji Gordan Bakota sa suradnicima

Pod geslom „Hrvati meet Schönbrunn“ u bečkom hotelu Park Schönbrunn održan je 19. siječnja 66. Hrvatski bal gradišćanskih Hrvata. Organizator te već tradicionalne kulturne manifestacije bilo je Hrvatsko gradišćansko kulturno društvo (HGKD) i Hrvatski centar (HC) u Beču.
Bal je okupio više od 1.100 Hrvata koji žive u Beču i Gradišću i njihove goste iz domovine i inozemstva te prijatelje Austrijance. Otvorio ga je predsjednik HGKD-a i HC-a u Beču Tibor Jugović.
„Gradišćanski su Hrvati izuzetno ponosni na ovu već 66. priredbu očuvanja hrvatske tradicije, kulture i običaja“, rekao je Jugović, dodavši kako je ovom tradicionalnom manifestacijom započela godina obilježavanja 480. obljetnice obitavanja gradišćanskih Hrvata na tlu današnje Austrije.
Među nazočnim uglednicima iz političkog, gospodarskog, kulturnog i diplomatskog života Austrije, Hrvatske, Italije, Češke, Mađarske i Slovačke bila je i predstojnica Državnog ureda RH za Hrvate izvan Hrvatske Darija Krstičević te hrvatski veleposlanik u Austriji Gordan Bakota sa suradnicima.
S austrijske strane balu su, između ostalih, nazočili državni tajnik Republike Austrije za integraciju Sebastian Kurz, predstojnik I. Uprave Predsjedništva ureda saveznog austrijskog kancelara Manfred Matzka sa suprugom Anicom Matzka Dojder, zastupnicom u bečkom gradskom i pokrajinskom parlamentu, gradska vijećnica Beča za integraciju, ženska pitanja, zaštitu potrošača i kadrove Sandra Frauenberger te austrijska veleposlanica u RH Andrea Ikić – Böhm.
Svečanost je počela glazbenim projektom skupine mladih hrvatskih glazbenika iz austrijskog i slovačkog dijela Gradišća te Vojvodine „Rapsodija na plavom Dunavu“ pod glazbenim vodstvom Filipa Tyrana. Nakon toga goste su zabavljali hrvatski sastav „Kužiš stari moj“, bečki ženski orkestar „Tempo di Valse“, grupa „Pax & prijatelji“, gradišćanski tamburaški sastav „Lole“ i „Daj što daš“ iz Beča, kao i mladi glazbeni sastav KroaTarantata iz Mundimitra na jugu Italije.
Ponoćna atrakcija bala bila je zvijezda hrvatske estrade Zlatan Stipišić Gibonni zajedno s poznatim jazz pijanistom Matijom Dedićem, koji su oduševili bečku publiku. Nakon njihovog glazbeno-plesnog spektakla izvedena je već tradicionalna moliško-hrvatska kvadrila uz asistenciju Moližana KroaTarantate.
„Gradišćanski Hrvati su važan most povezivanja Hrvatske i Austrije te zemalja iz austrijskog susjedstva“, rekla je Darija Krstičević za Večernji list. Istaknula je važnost ove već tradicionalne manifestacije gradišćanskih Hrvata, koji na austrijskom tlu žive već gotovo pet stoljeća, za očuvanje njihovog identiteta, kulture i tradicije.

„U Savjetu Vlade RH, među najuglednijim predstavnicima hrvatske zajednice iz svijeta, su i dvoje gradišćanskih Hrvata, koji će pomoći Vladi u kreiranju i provedbi politike u odnosu na Hrvate izvan RH“, dodala je Krstičević.
„ Dolazak visokih bečkih i austrijskih dužnosnika na bal, potvrda je ugleda koji u Austriji uživaju gradišćanski i ostali Hrvati“, rekao nam je veleposlanik RH Bakota, dodavši kako gradišćanski Hrvati i Hrvatski centar u Beču imaju važnu povezujuću ulogu u hrvatsko-austrijskim odnosima.
„Austrijsko-hrvatski odnosi su izuzetno dobri i prijateljski i istinski se radujemo skorom ulasku Hrvatske u EU, jer otvara mogućnosti novim vidovima zajedničke suradnje“, rekao je za Večernji list austrijski državni tajnik Sebastian Kurz. Istaknuo je kako su Hrvati u Austriji „odlično integrirani“ te da su poznati po svojoj marljivosti.
Istog je mniljenja i austrijska veleposlanica u RH Ikić – Böhm, istaknuvši odlične bilateralne odnose dviju prijateljskih zemalja na svim razinama.
„ Gradišćanski Hrvati su potvrda ne samo naše zajedničke prošlosti nego i naše zajedničke budućnosti u EU“, zaključila je, napomenuvši kako se je na dužnosti veleposlanice u RH, „osobno uvjerila u istinsko prijateljstvo Hrvata prema Austrijancima“.
Koordinator bala Petar Tyran nam je rekao kako je ove godine posebna pozornost posvećena susretu Hrvata u povijesnom Schönbrunnu, kako bi se ukazalo na skori ulazak RH u EU i nove mogućnosti suradnje koje se time otvaraju Hrvatima u srednjoeuropskim zemljama.
„Od ulaska Hrvatske u EU, profitirat će i gradišćanski Hrvati“, zaključio je Tyran.
Napomenuo je kako je Hrvatski bal neizostavni dio bečkih Baloba, koje je UNESCO uvrstio na listu svjetskih nematerijalnih kulturnih dobara.
(Večernji list)