Bal je počeo austrijskom i hrvatskom himnom koju je otpjevao tenor Luka Gudelj, te nastupom plesnih parova Immervoll iz Beča. Voditelji bala bili su Karolina Vidović Krišto i Branimir Farkaš, a uz odličnu glazbu zadarske klape Intrade, osječke grupe Prva liga i dubrovačkog dua Domižana te folklor KUD Tomislavgrad i KUD Bosanska Posavina potrajao je do jutra

 

„Bal je postao tradicija i simbol okupljanja i zajedništva Hrvata i naših prijatelja u Austriji“, rekao je predsjednik Austrijsko-hrvatske zajednice za kulturu i šport (AHZ) u Beču Miroslav Piplica, otvarajući 9. veljače navečer u bečkom hotelu Acrotel Wimberger 22. Hrvatski bal, najznačajniju kulturnu manifestaciju te zajednice.
„Organizacijom bala kao i drugim športskim i kulturnim manifestacijama koje organiziramo u Austriji čuvamo naše običaje, hrvatski jezik, nacionalni identitet te stječemo prijateljstva s drugim narodima, posebno s Austrijancima“, istakao je Piplica, čija zajednica koordinira rad više od 20 klubova i dvije športske liga Hrvata u Beču i jedna je od najvećih hrvatskih udruga u Austriji
„ Bal spaja tradiciju i kulturu između Hrvata i Austrijanaca i Hrvatske i Austrije i pridonosi jačanju njihovih veza i prijateljstva“, rekao je hrvatski veleposlanik u Austriji Gordan Bakota pred oko 700 posjetitelja bala, uglavnom Hrvata iz Austrije i njihovih gostiju iz domovine te austrijskih prijatelja.
„Važno je da 1. srpnja ove godine kada pristupimo EU kao njena 28. članica, uđemo u Uniju kao narod ponosan na svoju kulturu i tradiciju koja će, siguran sam, obogatiti cijelu Europu“, istakao je Bakota, zahvalivši AHZ-u na naporima koje ulaže u njegovanje i očuvanje hrvatske kulture i jezika. Napomenuo je kako je izuzetno važno da je RH prepoznala potrebu da brine o svom iseljeništvu, oformivši Državni ured za Hrvate izvan Hrvatske na čijem je čelu Darija Krstičević.
Skup su pozdravili i dogradonačelnica grada Tullna kraj Beča Susanne Schimek, donačelnik Općine Tomislavgrad Mato Kelava, zastupnik HDZ-a u Hrvatskom državnom Saboru Ante Babić te zastupnica u Gradskom i Pokrajinskom parlamentu Beča Anica Matzka – Dojder u ime bečkog gradonačelnika Michaela Häupla.
„Hrvati su značajan potencijal grada Beča, grada integracije i tolerancije na svim razinama“, rekla je Matzka – Dojder, dodavši kako je Hrvatski bal AHZ-a zajedno s Hrvatskim balom gradišćanskih Hrvata neizostavni dio porodice Bečkih balova.
„Hrvati su odlično integrirani u austrijsku sredinu, oni su graditelji mostova između Beča i Zagreba, između Austrije i Hrvatske koja će na našu veliku radost 1. srpnja ove godine ući u EU“, ustvrdila je zastupnica bečkog Parlamenta istaknuvši kako će se grad Beč priključiti toj velikoj hrvatskoj svečanosti u austrijskoj metropoli.
Bal je počeo austrijskom i hrvatskom himnom koju je otpjevao tenor Luka Gudelj, te nastupom plesnih parova Immervoll iz Beča.
Voditelji bala bili su Karolina Vidović Krišto i Branimir Farkaš, a uz odličnu glazbu zadarske klape Intrade, osječke grupe Prva liga i dubrovačkog dua Domižana te folklor KUD Tomislavgrad i KUD Bosanska Posavina potrajao je do jutra. 

„Bal je organizirala Austrijsko-hrvatska zajednica za kulturu i šport u Beču, a pokrovitelji su mu ove godine bili Veleposlanstvo RH u Austriji i grad Beč na čelu s gradonačelnikom Michaelom Häuplom te hrvatski HDZ, koji uskoro namjerava u Beču otvoriti svoju podružnicu“, rekao je za Večernji list predsjednik AHZ-a Miroslav Piplica.

 

Tekst: Snježana Herek