Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) koordinator je projekta internetskoga portala “Znameniti i zaslužni Hrvati” koji će početi raditi 2017. a u prvoj fazi razvoja portala obradit će se već postojeća digitalizirana građa o hrvatskome povjesničaru, književniku, političaru i bibliofilu Ivanu Kukuljeviću Sakcinskom čija se 200. godišnjica rođenja obilježila ove godine

Na portalu će se sustavno prikupljati digitalna građa o znamenitim ličnostima iz hrvatske prošlosti i sadašnjosti, a kako bi se testirala funkcionalnost portala najprije će se objaviti Kukuljevićeva digitalizirana građa iz Arhiva i Knjižnice HAZU -53 dokumenta, te četiri knjige iz građe Knjižnica grada Zagreba i 1374 digitaliziranih Kukuljevićevih pisama iz Državnog arhiva u Varaždinu. U projekt je uključena i Nacionalna i sveučilišna knjižnica koja će nadzirati primjenu standarda i protokola struke, izvijestio je Odjel za odnose s javnošću HAZU.

Jedinstveni pristup i pretraživanje digitaliziranih dokumenata o hrvatskim velikanima
Istaknuto je da je taj tematski portal pokrenut kako bi se omogućio jedinstveni pristup i pretraživanje digitaliziranih dokumenata o hrvatskim velikanima koji se nalaze u različitim repozitorijima hrvatskih arhiva, knjižnica i muzeja, a postupnim razvojem portala planira se obuhvatiti što više kulturnih sadržaja.

Upraviteljica Knjižnice HAZU i koordinatorica projekta “Znameniti i zaslužni Hrvati” Vedrana Juričić objasnila je kako će ovaj pilot projekt prvi put omogućiti sustavno pobiranje metapodataka i stvaranje zajedničkoga pretraživačkog mehanizma pristupu građe.

Jer, dodala je, u Hrvatskoj se posljednjih godina prikupio za naše uvjete respektabilan broj digitaliziranih objekata, naročito tekstovnih i slikovnih. Međutim, oni su raštrkani na raznim internetskim adresama institucija, međusobno nisu povezani, a obrađeni su na različite načine koji ne omogućavaju pobiranje podataka. Mnogo je građe koja uopće nije objavljena na internetu, pa bi ovaj projekt prvi put omogućio sustavno pobiranje metapodataka i stvaranje zajedničkoga pretraživačkog mehanizma pristupu građe.

Inovacija u području digitalne ponude hrvatskih umjetničkih i kulturnih institucija
Zato je, ocijenila je Juričić, projekta inovacija u području digitalne ponude hrvatskih umjetničkih i kulturnih institucija. Svi izvori koji ne podliježu pod zaštitu autorskoga prava mogli bi se, objasnila je, preuzimati u kvaliteti koja se podrazumijeva u mrežnom okruženju, a koja omogućava ispis sadržaja i upotrebu u znanstvene, obrazovne ili osobne nekomercijalne potrebe. Smatra da nekomercijalni kulturni i umjetnički sadržaji u Hrvatskoj nisu dovoljno zastupljeni na internetu te bi ovo bio jedan od načina da se predstave i približe javnosti i to putem najraširenijega medija današnjice.

Istaknula je kako se očekuje i priželjkuje da će projekt potaknuti digitalizaciju kulturnih, znanstvenih i umjetničkih sadržaja u Hrvatskoj koji su, u usporedbi sa stranim izvorima, malobrojni i nezamjetljivi. Primjerice, spomenula je, u najvećoj europskoj digitalnoj knjižnici Europeani koja na dan 27. prosinca ove godine broji 54.242.701 jedinicu dostupno je samo 113.051 digitaliziranih jedinica iz Hrvatske, odnosno tek 0,21 posto.

Zato, ustvrdila je Juričić, treba učiniti brze i snažne poteze kako bi se povećala prisutnost hrvatske kulture, znanosti i umjetnosti u europskim digitalnim resursima, a tomu će, uvjerena je, pridonijeti tematski portal “Znameniti i zaslužni Hrvati”. Spomenula je kako u svijetu postoji mnogo portala posvećenih značajnim ličnostima, primjerice u Sloveniji portal “Znani Slovenci” te u Njemačkoj portal “Die Liste wichtiger deutscher Persönlichkeiten”.

Oni uglavnom sadrže razmjerno kratke kompilirane tekstove o ličnostima, te donose izbor literature u tiskanom ili digitalnom obliku i najvažnije internetske izvore, no nema poveznica na nacionalne fondove arhiva, knjižnica i muzeja s konkretnim radovima značajne osobe u potpunom tekstu ili slici, a time ni mogućnosti da se izgrade temelji interoperabilnosti tj. suradnje i uporabe različitih sustava kako bi se omogućio kvalitetno i funkcionalno pretraživanje i pristup građi.

Sadržaj portala širit će se građom o drugim velikanima
Nakon prve faze, sadržaj portala trebao bi se tijekom 2017. i idućih godina širiti građom o drugim velikanima kojima slijede ‘okrugle’ životne obljetnic, najavila je Juričić.

U 2017. obilježava se, naime, 450. godišnjica smrti Marina Držića, 400. godišnjica smrti Fausta Vrančića, 100. godišnjica smrti Frana Supila, 50. godišnjica smrti Mate Ujevića te 530. godišnjica rođenja Petra Hektorovića.

Zatim u 2018. slijede 200. godišnjica rođenja Petra Preradovića, 450. godišnjica smrti Marina Getaldića, 150. godišnjica rođenja Antuna Radića, 100. godišnjica rođenja Ladislava Šabana i 520. godišnjica rođenja Julija Klovića. U 2019. ‘padaju’ 200. godišnjica rođenja Vatroslava Lisinskog, 150. godišnjica smrti Jurja Haulika, 350. godišnjica smrti Ivana Lučića i 610. godišnjica rođenja Jurja Habdelića, dok se 2020. navršava niz značajnih jubileja – 500 godina od rođenja Matije Vlačića te smrti Petra Berislavića i Ilije Crijevića, 600. godišnjica rođenja Jurja Šižgorića, 620. godišnjica rođenja Jurja Dalmatinca, 400. godišnjica rođenja Nikole Zrinskog te 250. godišnjica rođenja Janka Draškovića. U 2021. obilježit će se pak 500. godišnjica rođenja Stjepana Konzula Istranina, 400. godišnjica rođenja Petra Zrinskog, 350. godišnjica smrti Frana Krste Frankopana, 150. godišnjica rođenja Stjepana Radića i 100. godišnjica rođenja Ede Murtića.

Naziv portala preuzet je prema poznatome leksikonu “Znameniti i zaslužni Hrvati te pomena vrijedna lica u hrvatskoj povijesti od 925‐1925.” objavljenome 1925. povodom jubileja tisućite godišnjice Hrvatskoga kraljevstva koji donosi životopise oko tri tisuće osoba iz hrvatske povijesti.

Financijsku potporu provedbi projekta portala dala je Zaklada Adris.
(Hina)