Manifestacija „Slavonski gušti“ otvorena je predstavljanjem autohtonih slavonskih proizvoda na pulskoj tržnici, a predstavljanje slavonske baštine i tradicije zbivalo se nekoliko dana na više lokacija u gradu. Postavljena je i prodajna izložba u prostorijama pulske podružnice HMI gdje su uslijedila okupljanja iseljenika i Puljana

Područni uredi Hrvatske matice iseljenika u ljetnim su mjesecima posebno susretište iseljenika u vrijeme kada posjećuju rodni kraj. Pulska podružnica Hrvatske matice iseljenika tijekom ovog ljeta otvorila je svoja vrata brojnim iseljenicima, povratnicima, ali i onima koji im se žele predstaviti kroz svoje tradicionalne vrijednosti i baštinu.
Tijekom prošlogodišnje uspješne suradnje pulske i vukovarske podružnice HMI predstavljanja tradicijskih vrijednosti u Padovi, dogovorena je prezentacija Slavonije u Istri. Slijedom toga voditelji podružnica HMI u Vukovaru i Puli, Silvio Jergović i Ana Bedrina, dogovorili su suradnju s direktorima TZ gradova Županje i Pule, Mirkom Bačićem i Sanjom Korotaj Cinkopan.
Tradicionalne slavonske vrijednosti kroz gastro-obrtničke proizvode u Puli kao ljetna ponuda iseljenicima i ostalim turistima predstavljene su od 2. do 18. kolovoza. TZ grada Županje ovaj projekt vodi pod nazivom „ Sajam zlatne niti“, ali u Puli je bio predstavljen kao„ Slavonski gušti “. Realizaciju su podržali, i dali svoj značajni doprinos, Istarska županija, Grad Pula, TZ Pula, Dom hrvatskih branitelja – Pleter- usluge, Restoran „ Mozart“, Tržnica grada Pule i Udruga Slavonaca Iž iz Pule.
Goste iz Slavonije primili su istarski župan Valter Flego i dožupan Miodrag Čerina sa suradnicima, te im zaželjeli ugodan boravak u Istri, u nadi da će manifestacije poput ove zbližiti županije, povezati hrvatske regije, te biti dobar temelj za daljnju suradnju.
 -Nismo konkurencija, ali možemo se osnaživati na području poljoprivrede, turizma i gospodarstva. Samo zajedno možemo u Europu jer i mi i vi za veliko smo europsko tržište premali. Moramo se povezati, zaštiti svoju kulturu i proizvode te se nametnuti Europi preko kvalitetnih proizvoda – istaknuo je istarski župan Valter Flego.
– Uz naš kulen i tamburu, u Istri se osjećamo kao doma – izjavio je na konferenciji za novinare u zgradi Istarske županije predsjednik Skupštine VSŽ Antun Žagar, predstavljajući projekt Slavonski gušti. Nazočili su joj i zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Županje Ivan Grigić, direktor Turističke zajednice Županje Mirko Bačić, direktori turističkih zajednica Vinkovci i Vukovar te predsjednica županijske Turističke zajednice Rujana Bušić Srpak. Nazočni su bili i voditelji podružnica Hrvatske matice iseljenika iz Vukovara i Pule, Silvio Jergović i Ana Bedrina.
Manifestacija „Slavonski gušti“ otvorena je 2. kolovoza predstavljanjem autohtonih slavonskih proizvoda na pulskoj tržnici. Bogata ponuda najrazličitijih delicija privukla je brojne strane i domaće turiste, koji su uživali u okusima Slavonije. Program je nastavljen sljedećeg dana navečer na terasi restorana „Mozart“ u Domu hrvatskih branitelja uz kuhanje čobanca i tamburaše „Zlatni zvuci“.
Predstavljanje slavonske baštine i tradicije zbivalo se nekoliko dana na više lokacija u gradu Puli, a cilj je bio raznovrsnim programima obogatiti turističku ponudu grada te posebno predstaviti okuse, mirise i boje Slavonije.
Nakon toga je sljedećih petnaestak dana postavljena prodajna izložba u prostorijama pulske podružnice Hrvatske matice iseljenika, gdje su uslijedila okupljanja iseljenika i Puljana. Gosti su imali priliku kušati i kupiti slavonske delicije, uživati u čarima slavonske kuhinje i upoznati se, uz istarsku ponudu i s bogatom kulturnom baštinom i običajima Slavonije. Kolovoški „Slavonski gušti“ u Puli uspjeli su spojiti zelenu, plavu i iseljenu Hrvatsku.

Tekst: Ana Bedrina