Predsjednik Hrvatske zajednice u Trstu Gian Carlo Damir Murković otvorio svečani tradicionalni prijem hrvatskih jedriličara, sudionika na Barcolani. Nazočili su mu državni tajnik Ministarstva vanjskih poslova RH Hrvoje Marušić, vlp u Rimu Damir Grubiša, vlp pri Svetoj Stolici Filip Vučak, gk u Trstu Nevenka Grdinić i gk u Milanu Đani Maršan. Bili su tu i predstavnici Trsta, gradonačelnik Roberto Cosolini, predsjednica provincije Trsta Maria Teresa Bassa Poropat ….

 

“Ima li bolje prigode za Hrvate u Trstu, da započnu s promoviranjem i proslavom ulaska Hrvatske u EU, od sudjelovanja hrvatskih jedriličara na jednoj od najvećih regata na svijetu, 44. Barcolani. Grad Trst je domaćin ove, svjetski poznate, povijesne regate koja uključuje pod svojom zastavom tisuće mornara različitih nacionalnosti i različitih sredina, ujedinjenih istom ljubavlju prema Jadranu, moru na kojem su se ukrštavali putovi i sudbine dviju susjednih zemalja Hrvatske i Italije “, tim riječima je predsjednik Hrvatske zajednice u Trstu Gian Carlo Damir Murković, otvorio svečani tradicionalni prijem hrvatskih jedriličara, sudionika na Barcolani. 

Prijamu su nazočili državni tajnik Ministarstva vanjskih poslova RH Hrvoje Marušić, predstavnici diplomatskog kora Republike Hrvatske u Italiji, veleposlanik u Rimu Damir Grubiša, veleposlanik pri Svetoj Stolici Filip Vučak, gk u Trstu Nevenka Grdinić i gk u Milanu Đani Maršan. Bili su tu i predstavnici Trsta, gradonačelnik Roberto Cosolini, predsjednica provincije Trsta Maria Teresa Bassa Poropat, te članovi slovenske manjine i predstavnici vjerskih zajednica Srbije i Grčke. Bili su tu i članovi talijanskog Parlamenta Ettore Rosato i MEP Debora Serracchiani zagovornici, zajedno s drugim talijanskim parlamentarcima, ratifikacije važnog sporazuma kulturne suradnje između Italije i Hrvatske, na što se čeka već niz godina. Događaj je organiziran u suradnji sa sponzorima velikog nautičkog i turističkog središta u srednjoj Dalmaciji “Marina Frapa”, na čelu s Franom Pašalićem.
Ovogodišnju regatu pratilo je, proteklih sedam dana, prema procjeni organizatora, 300.000 gledatelja raspoređenih na tršćanskoj obali i na brojnim plovilima koji su Barcolanu pratili iz regatnog polja. U dosadašnja 43. izdanja Barcolane, najmasovnije jedriličarske regate na svijetu koja se održava u akvatoriju Tršćanskog zaljeva, posada super maxi jedrilice ‘Shining Umag’ iz Umaga sa skiperom Željkom Perovićem Huckom postigla je, od svih jedriličara iz Hrvatske koji su jedrili na Barcolani, najbolji rezultat plasiravši se na treće mjesto. Jedan od 20-orice članova posade ‘Shininga’ u ulozi taktičara na brodu bio je poznati hrvatski jedriličar Karlo Kuret koji je, sudeći prema odličnom rezultatu, dobro ‘postavio’ taktiku jedrenja.
Vikend uz ovogodišnju Barcolanu iskoristili su i turistički djelatnici klastera Umag, Buje, Novigrad koji su uz logistiku Tvornice cementa Umag imali izložbeni prostor u ‘Selu Barcolane’ na kojem su uz vinare i maslinare prezentirali turističku ponudu Bujštine. Prema broju posjetitelja koji su na info prostoru, kušajući maslinova ulja i vina ‘pokupili’ promidžbeni materijal, sveukupni jedriličarsko-turistički nastup Hrvatske i Istre na ovogodišnjoj Barcolani bio je zapažen i izuzetno uspješan.
Tekst: Ana Bedrina