Upravo započeti ciklus trajat će do 4. prosinca 2016. kada će svi koji polože završni ispit dobiti Potvrdnicu o sudjelovanju i Prijepis ocjena Sveučilišta u Zagrebu. Hrvatski internetski tečaj – HiT-1 prvi je sveučilišni online tečaj hrvatskoga kao drugoga i stranoga jezika u Republici Hrvatskoj pokrenut inicijativom Hrvatske matice iseljenika

Danas su Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska matica iseljenika i Sveučilišni računski centar Srce započeli novi ciklus Hrvatskog internetskog tečaja HiT-1. Riječ je e-tečaju hrvatskoga jezika kao inoga koji je nastao u suradnji ovih triju institucija, a uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH. Ovaj trinaesti ciklus po redu upisalo je 11 polaznika iz 7 zemalja (Argentina, Čile, Hong Kong, Kanada, Kolumbija, SAD, Švedska), a Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske je temeljem natječaja odobrio pet stipendija i za ovaj semestar.

Kako se radi o zemljama gotovo svih vremenskih zona u odnosu na hrvatsko vrijeme, nastava će se održavati od 7.00 ujutro do 23.00 navečer.
„Budući da polaznici dolaze iz različitih zemalja svijeta, organizacija i provođenje nastave uživo zahtijeva veliku profesionalnost i fleksibilnost, ne samo nastavnika, nego i polaznika. No, upravo je nastava uživo putem Skypea i Webinara ono po čemu je ovaj tečaj jedinstven i prepoznatljiv jer omogućava individualizirani pristup polaznicima te sadržaj prilagođen potrebama i mogućnostima svakoga pojedinca“, ističe Marija Bošnjak, jedna od autorica i glavna e-lektorica tečaja. Od ožujka 2011. do lipnja 2016. godine održano je 12 semestara, a nastavu je pohađalo 106 polaznika iz 34 zemlje. S obzirom na dosadašnju uspješnost tečaja i zadovoljstvo polaznika, svakako bi u bliskoj budućnosti trebalo izraditi i e-tečajeve za više razine znanja hrvatskoga od početničke. „Osim naših polaznika koji su završili HiT-1, svakodnevno dobivamo upite mnogobrojnih zainteresiranih kandidata, čija je razina znanja viša od početničke“, nadodaje Bošnjak.

Osim što ovaj tečaj pruža mogućnost učenja hrvatskoga jezika svima onima koji to žele, a nisu u mogućnosti doći pohađati neki od tečajeva u Hrvatskoj ili u svojim zemljama nemaju organizirane tečajeve, danas učenje jezika hrvatskim iseljenicima na neki način postaje i uvjetovano. Naime, za dobivanje hrvatskog državljanstva zadnjih nekoliko godina nije dovoljno samo imati potvrdu o hrvatskome podrijetlu, nego je nužno poznavati i osnove jezika u govoru i pismu, a to im upravo ovaj tečaj omogućuje.

 

Hrvatski internetski tečaj – HiT-1 prvi je sveučilišni online tečaj hrvatskoga kao drugoga i stranoga jezika u Republici Hrvatskoj pokrenut inicijativom Hrvatske matice iseljenika. Izrada tečaja trajala je tijekom 2009. i 2010., a započeo je s probnim radom u ožujku 2011. Sastoji se od 7 nastavnih cjelina za čije ovladavanje polaznici imaju na raspolaganju ukupno 12 tjedana u čemu im, osim Marije Bošnjak, pomažu iskusni lektori te stručnjaci za hrvatski kao ini jezik Maša Musulin, Zrinka Kolaković i Lidija Cvikić, ujedno i autorice tečaja.

Upravo započeti ciklus trajat će do 4. prosinca 2016. kada će svi koji polože završni ispit dobiti Potvrdnicu o sudjelovanju i Prijepis ocjena Sveučilišta u Zagrebu.

Organizatori najavljuju sljedeći termin održavanja tečaja 6. ožujka – 28. svibnja 2017., a iscrpnije informacije mogu se naći na adresi www.matis.hr

Tekst: Lada Kanajet Šimić