Uz 15. obljetnicu manifestacije Hrvatska iseljenička lirika u New Yorku, slavlja splitskog patrona i dobrotvornog društva sv. Duje u Hrvatskom domu u San Pedru, održan je i Dan hrvatsko-peruanskog prijateljstva U Hrvatskom kulturnom centru. U očekivanju novih ovogodišnjih obljetnica, zbili su se mnogi susreti i dogovori o budućoj suradnji s tamošnjim Hrvatima 

Travanj je ove godine među američkim Hrvatima započeo velikom obljetnicom manifestacije Hrvatska iseljenička lirika u New Yorku, gdje se prije 15 godina začela ideja o okupljanju Hrvata koji pišu poeziju na hrvatskom jeziku. Na tu ideju došla je tadašnja učiteljica hrvatske škole Nada Pupačić. Okupljala je pjesnike jednom godišnje u Astoriji, da bi nakon nekog vremena počeli odlaziti i u druge američke gradove, u Kanadu, Europu i u Hrvatsku.
Jedan od članova koji su u Hrvatskoj iseljeničkoj lirici od samog početka, Ivan Dobra s otoka Žirja, ove godine je primljen u Društvo hrvatskih književnika. Broj sudionika s vremenom je narastao jer su se pridružili pjesnici sa svih kontinenata a manifestacija je postala članicom Hrvatskog svjetskog kongresa.
Ovogodišnja svečanost održana je u crkvi Most Precious Blood u njujorškoj Astoriji a otvorio ju je vlč. Vedran Kirinčić, voditelj Hrvatske katoličke misije. Uvodne govore održali su osnivačica manifestacije Nada Pupačić, konzul savjetnik Davor Kristić, recenzent lanjske zbirke pjesama dr. sc. Srećko Listeš i ovogodišnje prof. Milan Bošnjak, načelnik sektora za provedbu programa i projekata Hrvata izvan RH. U ime Hrvatske matice iseljenika prisutnima su se obratili Branka Bezić Filipović i Silvije Jergović, voditelji podružnica iz Splita i Vukovara. Uz stare, predstavljeni su i novi članovi a idući susret bit će organiziran u Solinu 2016. godine, jer pjesnici u iseljeništvu žele i dalje ostati čuvari hrvatskog jezika izvan domovine.
Na drugoj američkoj obali, u San Pedru, lučkoj općini Los Angelesa, u Hrvatskom domu, Dobrotvorno društvo Sveti Duje obilježilo je dan splitskog patrona, već tradicionalno, zadnje subote u travnju. Nazočnima se obratio predsjednik društva Duje Tomić, a kroz program je vodio dr. Mirko Giaconi. Gabriela Brajevich pročitala je svoje dvije pjesme na hrvatskom jeziku, a u ime Hrvatske matice iseljenika nazočna je bila Branka Bezić Filipović. Ona je pročitala ulomak iz knjige Smij i suze starega Splita, Ivana Kovačića, u kojem je opisano kako se slavio sveti Duje u prošlosti. Također, donijela je i pismo splitskog gradonačelnika Ive Baldasara. Lutriju je vodio Joško Ivčević a pjesmom je zabavljala Petra Tulić u pratnji gitarista. I ova večer imala je humanitarni karakter, jer Splićani iz San Pedra uvijek skupe nešto novca i donesu ih u Split onima kojima najviše trebaju.
U Hrvatskom kulturnom centru, idućeg dana, organiziran je Dan hrvatsko-peruanskog prijateljstva. O Hrvatima u Peruu predavanje je priredila Branka Bezić Filipović, a nazočne je pozdravila predsjednica Centra Maya Bristow. Uz peruansku glazbu čule se i hrvatske note u izvođenju glazbenog sastava Izvor. Nudila su se hrvatska i peruanska jela i veselilo do kasno u noć.
Dalmatinski klub iz San Pedra ove godine, krajem kolovoza, obilježava 90. obljetnicu i želja im je da im u goste dovedemo veterane Hajduka. Čekajući feštu, u međuvremenu organiziraju poslovne sastanke, pa im je prošlog tjedna u goste došao i Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta RH, sa suradnicima. Bila mu je to prilika da upozna dio hrvatske zajednice i posluša što ih tišti. Pridružio im se i nedavno postavljeni novi konzul u Los Angelesu Tomislav Vlahutin, koji je za sada tamo, zbog odlaska generalnog konzula Joška Buljevića na novu dužnost savjetnika za nacionalnu sigurnost predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović.
Na sportskim terenima San Pedra, Bogdanovich Recreation Center, treniraju brojni učenici hrvatskog porijekla. Tu smo zatekli Suzy i Johna Carresija. Suzy je kći Gabriele i Ante Brajevicha, oboje iz Splita a John je po ocu Alexu Talijan a po majci Marijani Hrvat. Oni su treneri školskih momčadi. U jednoj je njihov najmlađi sin Mateo i još dvoje hrvatske djece Jacobom Sutrinom i Adijem Zulijevic. Njihov najstariji sin Anthony Carresi igrač je američkog nogometa u srednjoškolskoj ligi a srednji Dominic u osnovnoškolskom baseball teamu. I Dominicov trener hrvatskog je porijekla a zove se Mike Frka ( supruga Lisa, rođena Mardešić je Hrvatica). Dominicov kolega, broj 13, zove se Cvitanovic, pa se skoro čini da se ne nalazimo izvan Hrvatske.
Na sjeveru Kalifornije Hrvati su okupirani drugim aktivnostima. Croatian American Cultural Center u Sacramentu, glavnom gradu Kalifornije ima novog predsjednika Garyja Allena čiji je djed došao s otoka Korčule. Iduće godine društvo puni 40 godina djelovanja pa se razgovaralo o planovima proslave, ali i budućim aktivnostima.
U obližnjoj Napa Valley, srcu vinogradarstva Kalifornije posebno je uzbudljivo jer se obitelj Grgich priprema za jubilarno kušanje Chardonnaya u Chicagu. Prvo je bilo organizirano prije 35 godina i na njemu je sudjelovao 221 izlagač. Chardonnay s Grgich Hillsa bio je tada proglašen najboljim. Ove godine, 7. svibnja, u Chicagu će manifestaciju otvoriti baš Grgichi, kako je u svom proglasu napisao gradonačelnik Rahm Emanuel, naglasivši Grgichevu važnost u hrvatsko-američkoj povijesti. Violet Grgich, kći Mikea Grgicha, primila je od gradonačelnika srebrni ključ grada kojim će simbolično svima otvoriti vrata.
Inače, Miljenko Mike Grgich rođen je 1923. godine u mjestu Desne, koje spada pod općinu Kule Norinske, u dolini Neretve. Studirao je na Poljoprivrednom fakultetu u Zagrebu, a 1954. godine otišao je u Njemačku i Kanadu. Kada je stigao u Napa Valley 1958. godine, Grgich je jedva govorio engleski i imao je 32 dolara skrivena u cipeli. Tada su tamo rasle šljive i orasi i uzgajala se stoka. U Los Angeles Timesu pisalo je da su se stvari od tada svakako promijenile, a da je Grgich bio među onima koji su pridonijeli da se promijene.
Zahvaljujući Grgichu utvrđeno je da je zinfandel stigao u Ameriku s hrvatske obale. On je u knjizi dr. Maleša pročitao da su zinfandel i plavac mali ista sorta, pa je zatražio DNK analizu od Sveučilišta Davis. Nakon što su se u istraživanje uključili i hrvatski znanstvenici, potvrđeno je da je DNK zinfandela identičan kaštelanskom crljencu.
Hrvati u Americi ponosni su na svoje hrvatsko porijeklo ali i mi kod kuće smo ponosni na njihove uspjehe u novoj domovini.

Tekst: Branka Bezić Filipović

2 3 4 5 6 7 8 9 10

2 – Branka Bezić Filipović i konzul Tomislav Vlahutin
3 – Rudy Svornich, predsjednik Dalmatinskog kluba iz San Pedra i ministar Goran Maras
4 – Suzy i John Carresi sa svojom momčadi
5 – Gary Allen, predsjednik hrvatskog društva u Sacramentu
6 – Violet Grgich s ključem grada Chicaga
7 – Glazbena skupina Izvor iz San Pedra
8 – Sudionici Večeri hrvatske iseljeničke lirike
9 – Duje Tomic i dr.Mirko Giaconi na fešti svetog Duje
10-Gabriela Brajevich čita poeziju posvećenu rodnom Splitu