Iz Švedske je stiglo 30-tak članova i članica HKD „Jadran“i HD „Hrvatska žena“ iz Malmöa i u tjedan dana doživjelo nezaboravne trenutke u Zagrebu i Karlovcu. Uspostavili su brojne kontakte, mnogo toga vidjeli i naučili, a prije svega ispunili dušu mirisima i ljepotom domovine

Naše predivno putovanje počelo je u Zagrebu kamo je iz Švedske stiglo 30-tak članova i članica HKD „Jadran“ i HD „Hrvatska žena“ iz Malmöa.
Sve ono što se događalo poslije dalo je našem društvu ogroman poticaj za nastavak uspješnog rada. Rad s koreografom Goranom Kneževićem, glazbenim učiteljem Draženom Vargom i učiteljem pjevanja Tomislavom Habulinom rezultirao je usvajanjem dviju novih koreografije (Ladarke i Zagora). Uvježbat ćemo ih kako bismo ih izveli na predstojećoj 33. Smotri hrvatske kulture, čiji smo najesen domaćini.

Prvoga dana našeg posjeta, 22. ožujka, svjedočili smo pobjedi hrvatske nogometne reprezentacije nad Srbijom u Maksimiru. Potom smo uzvratili posjet KUD-u Rečica i posjetili etno selo obitelji Cvangić. Imali smo prigodu vidjeli mnoge dijelove narodnih nošnji i probali tkati platno na tkalačkom stanu. U KUD-u Rečica bili smo srdačno dočekani i počašćeni večerom i domaćim kolačima. Tamburaši KUD-a zabavljali su nas do sitnih sati, kada smo morali krenuti za Zagreb, jer nas je ujutro čekao odlazak u Mariju Bistricu. U Mariji Bistrici dočekao nas je snijeg i zanimljivo predavanje o postanku crkve tamošnjega župnika.
Trenutak koji će svima ostati u najljepšem sjećanju je nastup na HRT-u. Naše djevojke i tamburaši tog 26. ožujka izveli su pjesme Zorja je, zorja te Precveli su plavi tulipani pred milijunskim gledateljstvom. Nastup je bio odličan, a televizijski voditelji Karmela Vukov Colić i Davor Meštrović razgovarali su s Vinkom Stanišićem, Jadranovim predsjednikom , koreografom Goranom Kneževićem, tajnikom društva Deanom Bazinom, te Jadrankom Šimičić i Višnjom Bazinom koje su donijele i predstavile tipične švedske kulinarske specijalitete.
Svima nam se činilo, da je to bio vrhunac studijskoga putovanja i kruna dosadašnjeg 37-godišnjeg rada i djelovanja društva Jadran. Potom smo posjetili ansambl Lado, gdje smo vidjeli prebogatu arhivu od oko 1400 narodnih nošnji.

Delegacija HKD Jadran posjetila je 27. ožujka Hrvatsku maticu iseljenika gdje je uspostavila kontakte s voditeljima odjela s kojima društvo namjerava održavati blisku suradnju. Za posjeta Dinamu dočekao nas je i ugostio predsjednik kluba Barišić te direktor stadiona Sakoman. Čuli smo nešto o povijesti kluba i vidjeli nove moderno uređene svlačionice. Zadnji dan u Hrvatskoj iskoristili smo za posjet rodbini ili kupovinu.
Ovim putovanjem uspostavili smo brojne kontakte, mnogo toga vidjeli i naučili, a prije svega napunili dušu mirisima i ljepotom naše domovine.

Tekst: Dean Bazina