Mlada Vinkovčanka je studij na MIT-u počela 2008. nakon završenog dodiplomskog studija na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu. Na MIT-u je 2010. godine magistrirala i počela doktorski studij. Obrana disertacije predviđena je za 3. svibnja, a svečanost promocije za 7. lipnja ove godine, nakon čega se Tea vraća u Hrvatsku

Mlada Vinkovčanka Tea Žakula dovršava doktorski studij na Massachusetts Institut of Technology (MIT) u Bostonu. Završila je istraživanje u projektu Model predictive control for energy efficient cooling and dehumidification pod vodstvom profesora Leslieja Norforda i sada na temelju dobivenih rezultata piše doktorsku disertaciju. Obrana disertacije predviđena je za 3. svibnja, a svečanost promocije za 7. lipnja ove godine, nakon čega se Tea vraća na Fakultet strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, gdje je zaposlena.
Radi se o potpuno novom naprednom sustavu klimatizacije, kojim se, u usporedbi s postojećim sustavima, postiže ušteda energije od 20 do 50 posto. Sustav je trenutačno u fazi implementacije u zgradi na Masdar Institute of Science and Technology, Abu Dhabi, Ujedinjeni Arapski Emirati, pod vodstvom jednog od Teinih članova komisije, profesora Petera Armstronga.
Tea je studij na MIT-u počela 2008. godine nakon završenog petogodišnjeg dodiplomskog studija na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu. Na MIT-u je 2010. godine magistrirala i počela doktorski studij koji sad završava, u najkraćem mogućem roku.
Inače, MIT je na poznatoj QS World University Rankings listi najbolje sveučilište u svijetu u 2012. godini. Na šangajskoj rang-listi proglašen je trećim sveučilištem u svijetu, a na istoj je listi od 2007. do 2012. godine najbolje sveučilište u svijetu iz područja tehnike.
Tijekom studija Tea je objavila brojne radove u američkim znanstvenim časopisima. Pozvana je i da prezentira svoje istraživanje na konferencijama Američkog udruženja inženjera iz područja grijanja, hlađenja i klimatizacije (ASHRAE) u Montrealu, Chicagu, i Dallasu te na znanstvenom skupu na Ecole Polytechnique Federale de Lausanne u Švicarskoj.
Najveće joj je priznanje odao Ured dekana MIT-a za doktorski studij, koji ju je odabrao da s još četiri doktoranda predstavlja MIT na Međunarodnom multidisciplinarnom istraživačkom samitu mladih znanstvenika u Singapuru, održanom u siječnju ove godine. Na samitu je oko 200 doktoranada iz cijelog svijeta imalo priliku slušati predavanja i upoznati brojne dobitnike Nobelove nagrade te predsjednika Singapura Tony Tan Keng Yama.
Zahvaljujući postignutim rezultatima, uprava Norheastern University u Bostonu ponudila joj je da bude gostujuća predavačica na kolegiju Environmental Systems pa je prošlog semestra držala nastavu iz područja klimatizacije i tehničkih sustava u graditeljstvu na tom sveučilištu. (Glas Slavonije)

Tekst: Roberta Mesić