Danas je Tomo u mirovini. Povremeno posjeti Švicarsku ili njega posjete prijatelji kad su u domovini, u prvom redu Alkari. Zahvaljujući njemu, mnogi su mladi Hrvati rođeni u Švicarskoj zavoljeli tamburicu i naučili svirati hrvatske pjesme

Tomo Tušek je u Schaffhausen početkom osamdesetih došao raditi kao učitelj dopunske škole. Odmah po dolasku osnovao je tamburaški sastav u kojem su svirali: Dejan Sermek, Ivica Devčić, Tomica Bertović, Ivan i Pero Bekić, Mario i Marijan Miškulin, Stevo Bollinger, Nebojša Cvetković i Željko Repić. Nakon isteka mandata u Schaffhausenu, Tušek je 1986. otišao raditi u tvrtku koja se nalazila u Bülachu.Njegova ljubav prema tamburici i njegovo slavonsko srce tamburaša ponukali su ga da se u HKM Zürich uključi u rad KUD-a Movis koje je tada vodio Janko Marinić. Krajem osamdesetih put ga opet vodi u Schaffhausen, gdje je bio član tamburaške sekcije HKUD-a Fala. U sastavu su, uz Tomu, tada svirali Anđelko Krčmar, Dragutin Pušec, Tomo Zebić i Boško Kostelac. U to vrijeme je podržao inicijativu Stjepana Juršetića, pa je u Schaffhausenu osnovana sekcija mladih tamburaša koje je Tomo učio svirati. Tomo se rado sjeća svih članova: Domagoja Margetića, Ivana Sučeca, Marka Pušeca, Tomislava Bobinca, Hrvoja Juršetića, Ivana Dujmovića, Nene Ruklića i Danijela Jagodića. Uz dečke, Valentina Pušec bila je jedina djevojčica tadašnje tamburaške sekcije.
Dva puta tjedno Tomo je putovao iz Züricha u Schaffhausen, a troškove puta financirali su roditelji tamburaša. Vremenom su neki članovi odustali, većina ih ostaje aktivna i, uz pridošle članove Maria Miškulina i Dragutina Pušeca, prati folkloraše na nastupima, ali sviraju i na manjim svečanostima. Godine 2003 Tušek odlazi u Zürich gdje se priključuje KUD-u S.S. Kranjčević i osniva tamburašku sekciju. Iz te sekcije 2007. godine nastaje samostalni sastav Alkari.

Godine 2009. Tomo odlazi u mirovinu, napušta Švicarsku i odlazi živjeti u Gornju Pušću pokraj Zaprešića. Povremeno posjeti Švicarsku ili njega posjete prijatelji kad su u domovini, u prvom redu Alkari.
Tomo je uvijek bio tih, vrijedan, strpljiv i skroman čovjek. Zahvaljujući njemu, mnogi su mladi Hrvati rođeni u Švicarskoj zavoljeli tamburicu i naučili svirati hrvatske pjesme. Upoznali su dio našeg hrvatskog kulturnog dobra i bez obzira svirali oni danas ili ne, uvijek će se sjećati čovjeka koji im je usadio ljubav prema tamburici – Tome Tušeka.
(http://www.hrvati.ch)