HMI će ugostiti 47th JUNIOR TAMBURITZA FESTIVAL CFU-a. Trodnevni program predviđa niz zanimljivih okupljanja i koncerata, a očekuje se dolazak 16 grupa iz SAD-a i Kanade i 4 domaće grupe, članice HBZ-a

Ove godine u srpnju Hrvatska matica iseljenika će ugostiti 47th JUNIOR TAMBURITZA FESTIVAL CFU-a. Trodnevni program, od 5. do 7. srpnja, predviđa niz zanimljivih okupljanja i koncerata. Očekuje se dolazak 16 grupa iz SAD-a i Kanade i 4 domaće grupe, članice HBZ-a.

Prvoga dana, 5. srpnja, mladim tamburašima Zajednice priprema se koncert dobrodošlice u KD Vatroslava Lisinskoga. Na pozornici će se naći Tamburaški orkestar HRT-a pod ravnanjem maestra Siniše Leopolda, Zagrebački folklorni ansambl i mnogi drugi izvođači.

U subotu sudionike očekuje generalna proba, i početak festivala u popodnevnim satima. Kruna nastupa bit će završna točka u kojoj zajedno sudjeluju sve tamburaške grupe. Istu večer bit će organiziran prijem za sudionike i goste festivala.

U nedjelju, 7. srpnja, sudionici i domaćini festivala će se okupiti na tamburaškoj misi u Katedrali. Popodne se priprema piknik u Gradu mladih.

Svečana proslava 110. obljetnice ove najutjecajnije i najveće hrvatske iseljeničke udruge u svijetu održana je, kao i festival u organizaciji HMI, 2004. u Zagrebu. HBZ ili Croatian Fraternal Union (CFU) u SAD-u i Kanadi utemeljena je 1894. u Allegheny Cityju, danas dijelu Pittsburgha u kojem je smješten njezin središnji ured. Festival Omladinske kulturne federacije SAD-a i Kanade održao se do tada čak četiri puta u Zagrebu – 1976., 1981., 1986. i 1997.
(dšš)