Odrasla sam u Zagrebu, živjela sam u više zemalja svijeta, i sad  živim vani, ali Dalmaciju, Veli Iž i Zadar oduvijek osjećam svojim  domom, istaknula je Nika

Nika Petrović, kći Predraga Petrovića Pepija, poznatog  kao i posljednji iški lončar, postavila je još jednu veliku samostalnu  izložbu skulptura, umjetničkih fotografija i slika. Izložbu pod nazivom “5 elemenata” ova je 27-godišnjakinja postavila upravo u rodnom mjestu svojih predaka, u Velom Ižu, u povijesnoj kazališnoj  zgradi, Domu kulture Silva Filipovića.

– Ovo je prva prezentacija mog djela u Velom Ižu i moram priznati da sam imala tremu hoće li moja poruka doći do ljudi. Zato me  oduševilo što je izložba bila odlično posjećena i što su mi ljudi prilazili s vrlo pozitivnim dojmovima, neki čak i sa suzama. U svemu  tome, kao i uvijek dosad, roditelji su mi bili velika podrška. Mama  je pomogla u postavu izložbe, tata u samoj izvedbi, pečenju gline,  prenošenju… Jako sam sretna i želim zahvaliti svima njima što su  me tako lijepo podržali, rekla je Nika, izrazivši želju da ponovno  izlaže u Zadru kojeg smatra svojim gradom.

–    Odrasla sam u Zagrebu, živjela sam u više zemalja svijeta, i sad  živim vani, ali Dalmaciju, Veli Iž i Zadar oduvijek osjećam svojim  domom, istaknula je Nika.

Izložba fotografija, slika i skulptura “5 elemenata” inspirirana je  brojnim putovanjima, zemljama i kulturama koje je Nika imala prilike upoznati, kao i rodnim krajem, morem i maslinikom drage joj  pokojne bake Branke.

Izrazila se kroz prvi element, zemlju, to jest glinu uz koju je  odrasla, zatim i kroz ostale elemente. Peti element čini upravo lijepa Nika na fotografijama, čime je, kako kaže, vlastitim pokretom uz  svoju skulpturu željela pokazati emocije probuđene u njoj.

Za sliku masline mlada je umjetnica inspiraciju pronašla u pokojnoj baki Branki, prisjećajući se kako je ona svoje masline zaista  njegovala s osjećajem. Baki je na izložbi odala posebnu počast.

Izvor: Zadarski list, Katina Vrsaljko