Muzej je, uz prigodnu svečanost, otvorio premijer Republike Hrvatske Zoran Milanović, s obzirom da je Hrvatska najveći donator u izgradnji nove muzejske zgrade

U utorak, 27. svibnja Muzej Franjevačkog samostana Duha Svetoga u Fojnici, nakon što je prije 14 godina počela njegova izgradnja, otvorio je vrata za sve dobronamjernike koji žele steći uvid u bogatu kulturno-povijesnu baštinu BiH što je već stoljećima franjevci čuvaju u ovom samostanu.
Svečanosti otvaranja Muzeja prisustvovale su brojni visoki uzvanici iz političkog, kulturnog i društvenog života BiH i Hrvatske te vjerskog i diplomatskog kora.
Među ostalima, otvorenju su prisustvovali: apostolski nuncij u BiH i Crnoj Gori nadbiskup Luigi Pezzuto, član Predsjedništva BiH Željko Komšić, predsjedatelj Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, te brojni ministri različitih nivoa vlasti. Nazočni su bili i brojni franjevci i drugi svećenici te predstavnici pojedinih crkvenih institucija.
Muzej, je uz prigodnu svečanost, otvorio premijer Republike Hrvatske Zoran Milanović, s obzirom da je Hrvatska najveći donator u izgradnji nove muzejske zgrade.
Sve goste i uzvanike u ulozi domaćina pozdravio je gvardijan samostana Duha Svetoga fra Nikica Vujica, zahvalivši svim donatorima uz čiju je pomoć uspješno realiziran projekt izgradnje nove muzejske zgrade.
Muzej Franjevačkog samostana baštini neprocjenjivo kulturno-povijesno blago koje svjedoči o višestoljetnom postojanju države BiH i njenih naroda, a nalazi se na Listi kulturno-povijesnog blaga BiH. U njegovu brojnu zbirku ubraja se i originalni plašt fra Anđela Zvizdovića te jedna od najvećih biblioteka s oko 50.000 naslova.
Za izgradnju samostanskog muzeja Vlada Hrvatske izdvojila je 143.500 KM, a Vlada Federacije BiH 19.000 KM.
(kta/fena)

Opširnije