Fešta je organizirana u prostorijama Hrvatskog kluba u San Pedru, čiji je predsjednik Splićanin Joško Ivčević. Voditeljica splitske podružnice HMI predala je čestitku grada Splita koju im je poslao gradonačelnik Željko Kerum, a oni su zauzvrat poslali donaciju bolnici na Firulama

U San Pedru u Kaliforniji, osim tri hrvatska društva, djeluje i Dobrotvorno društvo sv. Duje, na čelu s Dujom Tomićem, u kojem se okupljaju Splićani najvećim dijelom zato da bi svake godine obilježili dan svog splitskog patrona. Oni su mahom članovi i ostalih društava, ali ovo ih vezuje za rodni grad.
Ovogodišnja fešta organizirana je u prostorijama Hrvatskog kluba čiji je predsjednik Joško Ivčević, također iz Splita. U suradnji s HMI Split na proslavi je 27. travnja nastupila splitska pjevačica Mirella Meić. Svojom poezijom, posvećenom rodnom gradu, nazočne je oduševila pjesnikinja Gabriela Brajević koja već više od 40 godina živi daleko od svog Splita, a već više od deset godina čita svoje pjesme na fešti svetog Duje.
Voditeljica splitske podružnice HMI Branka Bezić Filipović predala je čestitku grada Splita koju im je poslao gradonačelnik Željko Kerum. Nazočne je pozdravio i Ilija Želalić, generalni konzul RH u Los Angelesu Kao i svake godine, čestitku je pročitao dr. Mirko Giaconi. Društvo sveti Duje, uz svečanu večeru, organizira skupljanje novčanih donacija za pomoć nekoj od ustanova grada Splita. Ove će godine u Split doći ček pomoći s pacifičke obale za neonatologiju bolnice na Firulama.
Lutriju je vodio Joško Ivčević, predsjednik Hrvatskog doma a s malim zakašnjenjem se pridružio i Carmen Trutanich, kandidat za glavnog gradskog odvjetnika za koga je predizborna kampanja već u tijeku.

Kako su Hrvati stizali, i ostali u Arizoni
Dolazak na zapadnu američku obalu bio je prilika i za sastanak s hrvatskom zajednicom u Phoenixu u Arizoni gdje djeluje Hrvatsko-američko društvo koje je osnovano 1954. godine kao neprofitna organizacija s namjerom da sačuva hrvatsku tradiciju i kulturu. U njemu se okuplja više generacija Hrvata. Naseljavanje u ovo područje započelo je krajem 19. stoljeća koje je tada bilo skoncentrirano na rudarski gradić Globe u blizini Phoenixa, gdje su bila nalazišta malahita. U Globeu i danas postoji hrvatsko groblje.
Hrvati su nastavili pristizati između dva rata, zatim nakon II. svjetskog rata a na kraju i nakon Domovinskog rata. I u ovo najnovije vrijeme Hrvati u Arizoni su otvorili svoja srca i vrata brojnim izbjeglicama koji su bez nade došle u Ameriku gdje su na kraju našle dom. Hrvatsko-američko društvo je mjesto gdje svi koji tek dosele u Phoenix imaju priliku dobiti korisne savjete i potporu. Tu se nikada neće osjećati sami.
Društvo je osnovala grupica hrvatskih doseljenika koji su se zbližili pomažući jedni druge i koja je s vremenom kupila teren za gradnju doma. Mjesto su jednostavno nazvali the land. Zatim su našli zgradu koja im je izgledala pogodnom za preuređenje u dom. Cijene zemljišta su s vremenom porasle, the land- teren je prodan i pokrio je dobar dio troška za dom. Ostatak novaca se namakao od donacija. Tako je san nekolicine postao stvarnost. Stvarnost koja je doprinijela očuvanju hrvatskih običaja i kulture.
Na čelu društva je Dražen Baričević, a imaju i misu na hrvatskom jeziku, zbog čega im dolazi don Mate Bižaca iz župe svetog Ante u Los Angelesu. Društvo dogodine slavi 60. obljetnicu postojanja pa će je trebati dostojno obilježiti, a radi se na tome da i prva momčad Hajduka dođe u Phoenix na pripreme u siječnju iduće godine i bude gost njihovog kluba Valparaiso, zbog čega je bio dogovoren sastanak s njihovim glavnim treneromn Seadom Karaselimovićem.
Hrvatske zajednice u Americi su brojne i vrlo spremne na suradnju s domovinom, s kojom se veza nikada nije raskinula.

Tekst: Branka Bezić Filipović