13. Susreti nosit će simbolični naziv „Na pragu doma“, aludirajući na taj način, ne samo blizinu Austrije i Hrvatske u zemljopisnom i povijesnom smislu, nego i ulazak RH u EU. Državni ured za Hrvate izvan RH izdvojiti će 20 000 kuna za izdavanje pjesničke zbirke Susreta

U Beču će se početkom lipnja održati Susreti pjesnika hrvatske izvandomovinske lirike. Kao i što sam naziv manifestacije otkriva, na Susretu će sudjelovati hrvatski pjesnici koji žive u izvadomovinstvu i koji brižljivo njeguju voljeni jezik svojih predaka, pretačući ga u stihove i braneći ga na taj način od zaborava.
Nakon što su Susreti održavani u brojnim svjetskim gradovima i austrijski su Hrvati dobili čast ugostiti svoje sunarodnjake razasute po cijelom svijetu. Ovo će biti 13. Susreti, a nosit će simbolični naziv „Na pragu doma“, aludirajući na taj način, ne samo blizinu Austrije i Hrvatske u zemljopisnom i povijesnom smislu, nego i ulazak RH u EU, tj. povratak u zajednicu razvijenih zapadnih zemalja kojoj smo svojom kulturom i duhom uvijek pripadali.
Kako se svake godine tiska zbirka pjesničkih uradaka, Hrvatski svjetski kongres u Austriji javio se na raspisani natječaj Državnom uredu za Hrvate izvan RH. Ovo je prvi put da se, od hrvatske neovisnosti, financiraju programi i projekti nakladničke djelatnosti Hrvata u iseljeništvu.
Udruge i zajednice hrvatskog iseljeništva mogli su podnijeti prijave za dobivanje financijske potpore u svrhu provedbe prioritetnih programa i projekata koji nadopunjuju i proširuju zadovoljavanje općih i javnih potreba Hrvata u iseljeništvu kao što su potpora nakladničkoj djelatnosti u izdavanju časopisa, publikacija i ostalih javnih glasila na hrvatskom jeziku koji promiču veze iseljene i domovinske Hrvatske.
Nedavno je HSK-a u Austriji dobio Odluku kako će Ured za ovu djelatnost izdvojiti 20 000 kuna.
– Mi u Hrvatskom svjetskom kongresu u Austriji jako pozitivno ocjenjujemo rad Državnog ureda za Hrvate izvan RH te znamo cijeniti dobivena sredstva koja je Ured namijenio za ovogodišnje Susrete, odnosno izdavanje zbirke pjesama. Dakako, poznata nam je teška financijska situacija u Hrvatskoj te time još više uvažavamo sve napore koji se čine. Predstojnica Krstičević je u kratko vrijeme svoje službe pokazala izvrsne rezultate koji nas koji živimo i radimo u inozemstvu uvelike ohrabruju. U tijeku je i priprema Hrvatskih svjetskih igara u čiju se organizaciju značajno uključio i Ured. Sve su to veliki pomaci u odnosu iseljene i domovinske Hrvatske, naglasio je Željko Batarilo, član Organizacijskog odbora Susreta.
(http://www.crowc.org)