U organizaciji Hrvatskog svjetskog kongresa u Austriji, Udruge HIL-a New York i Hrvatskog povijesnog instituta u Beču – Hrvatskog kolegija, održat će se u Hrvatskom povijesnom institutu – Hrvatskom kolegiju Susret pjesnika hrvatske izvandomovinske lirike

U organizaciji Hrvatskog svjetskog kongresa u Austriji, Udruge HIL-a New York i Hrvatskog povijesnog instituta u Beču – Hrvatskog kolegija, od 6. do 8. lipnja održat će se u Beču u Hrvatskom povijesnom institutu – Hrvatskom kolegiju Susret pjesnika hrvatske izvandomovinske lirike.
Manifestacija se održava u okrilju proslave ulaska Hrvatske u EU, a pod pokroviteljstvom Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Austriji.
Od raznovrsnog programa možemo izdvojiti Skupštinu udruge HIL-a New York koja će biti u predvečerje Susreta, odnosno u četvrtak kada mnogobrojni pjesnici iz cijelog svijeta i pristižu u Beč. U petak počinje prvi dan službenog dijela Susreta na kojem će biti predstavljena dvanaesta zbirka pjesama, te pjesnika i njihovih uradaka. Bit će tako predstavljeno dvadeset i jedan pjesnik koji dolaze iz Kanade, Amerike, Danske, Francuske i Austrije. Zbirku pod nazivom U potrazi za izgubljenim obzorima predstavit će Đuro Vidmarović iz Zagreba te recezentica prof. dr. Helena Burić iz Kanade.
U popratnom dijelu programa nastupit će Luka Gudelj, operni pjevač, doktorand na Sveučilištu u Beču. Uglazbljene pjesme hrvatskih pjesnika a izvest će uz pratnju na gitari Krune Ringsmutha, te Mije Miše Bijukića na mandolini.
Program će upotpuniti i Tamburaški zbor studenata tambure Konzervatorija Franz Schubert pod umjetničkim vodstvom prof. dr. Darija Cebića. Glazbeni program upotpunit će i domaći Folklorni ansambl Šokadija iz Beča.
– Ovo će biti 13. Susreti po redu, a nosit će simbolični naziv Na pragu doma, aludirajući na taj način, ne samo blizinu Austrije i Hrvatske u zemljopisnom i povijesnom smislu, nego i ulazak RH u EU, tj. povratak u zajednicu razvijenih zapadnih zemalja kojoj smo svojom kulturom i duhom uvijek pripadali, naglašava prof. Frančeska Liebmann, predsjednica Organizacijskog odbora Susreta.
Subota je rezervirana za predstavljanje novih pjesnika, članova Udruge HIL-a New York. Recenzent Željko Batarilo predstavit će uratke deset pjesnika koji dolaze iz Amerike, Njemačke, Australije. Kanade, Italije i Austrije.
I ove se večeri priprema bogati program koji će na kraju biti popraćen izvedbom glumca Joška Ševe u predstavi Govorite li hrvatski?
Program se izvodi se u kripti crkve, na Hrvatskom povijesnom institutu – Hrvatskom kolegiju u Canisiusgasse 16, a ulaz je za sve slobodan.
(http://www.crowc.org)