U organizaciji HMI i Općine Pinkovac u Gradišću su se okupili predstavnici najsela iz Martinaca i Petrovog Sela u Mađarskoj, iz Tavankuta u Vojvodini, te Mjenova u Austriji. Riječ je o selima kojima je Matica u razdoblju od 1996.-2007.godine dodjeljivala godišnju Nagradu za kulturu „Najselo“ 
U organizaciji Hrvatske matice iseljenika i Općine Pinkovac iz Gradišća 30. studenoga održan je II. Susret najsela u Pinkovcu. Uz domaćina, na Susretu su bili i predstavnici najsela iz Martinaca i Petrovog Sela u Mađarskoj, iz Tavankuta u Vojvodini, te Mjenova u Austriji. Riječ je o selima kojima je Hrvatska matica iseljenika u razdoblju od 1996.-2007.godine dodjeljivala godišnju Nagradu za kulturu pod nazivom Najselo.131204 najselo2 
Leo Radaković, načelnik Općine Pinkovac, izrazio je veliko zadovoljstvo zbog ovoga susreta, a sudionici su se složili da žele zajedničke programe i projekte provoditi u djelo. Dogovoreno da će se kontaktirati Ministarstvo regionalnog razvoja RH, kako bi se vidjelo postoje li projekti EU koji bi omogućili realizaciju seoskih projekata iz raznih država. Također, planira se i uređivanje baze podataka o nagrađenim selima kao i ostalim hrvatskim kulturnim udrugama u europskim zemljama gdje žive hrvatske manjine.
Na sastanku su bili saborski zastupnik i predsjednik Upravnog odbora HMI Ivo Jelušić i ravnatelj Matice mr. sc. Marin Knezović. Jelušić je naglasio kako očekuje da će donesena strategija i Zakon o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske doprinijeti svemu onome za što su se najsela i do sada tako zdušno zalagala. Nada se da će novoosnovani Državni ured za Hrvate izvan RH i Hrvatska matica iseljenika pružati pravu potporu za očuvanje hrvatskoga identiteta.
Ravnatelj HMI je, među inim, kazao kako selo kao izvor posebnosti identiteta, pozna svaka zajednica, no posebno je važno za manjinske skupine.
131204 najselo3131204najselo4-Njihova zasebnost, uvjetovana samodostatnošću seoskih zajednica, omogućavala je i malim skupinama da sačuvaju svoju kulturnu i jezičnu posebnost. staviti u jedan te isti kulturni kalup. No sela kako u doslovnom tako i u prenesenom smislu, kao utočišta kulturne i identitetske posebnost i dalje su nam potrebna. Shvatimo sada selo na nov način, kao pozornicu na kojoj se uspostavlja ravnoteža između onog vani i onog unutra, između onog svjetskog i onog samo našeg, kazao mr. sc. Marin Knezović.
Od bogatog programa, koji su domaćini pripremili, najdojmljiviji je bio III. Festival klapa.
Na putu do Pinkovca delegacija HMI posjetila je Znanstveni institut gradišćanskih Hrvata, a potom obišla i gradišćanska naselja od sjevera prema jugu gdje im je izvrsni vodič bila Zlatka Gieler, predsjednica ZIGH-a.

Tekst: Marija Hećimović; Fotografije: Darko Plahtan