U sklopu Kazališnih susreta ostvarena je i izložba Portret mog učitelja. Učenici su imali za zadatak nacrtati svog učitelja ili učiteljicu. Odabrani portreti bili su izloženi u dvorani u Freienbachu, a slikar Vlado Franjević odabrao je tri najbolja rada te ih nagradio svojim grafikama. Nagrađene portrete nacrtali su Lidia i Dorian Kovačević iz Veveya, Gabriela Jurkić iz Zermatta i Sara Patljak iz Bülacha

 

U Freienbachu je prije mjesec dana održan Sedmi susret malih kazališnih družina. Na pozornici je kroz glumu, recitacije i pjesme oživjela hrvatska riječ te je još jednom istaknut značaj njegovanja materinskog jezika. Susret je započeo intoniranjem hrvatske himne, a otvorila ga je koordinatorica HN u Švicarskoj Konfederaciji Gordana Kešina. Nazočne je pozdravio predsjednik Upravnog odbora Udruge roditelja Mirko Marković i predstavnik Hrvatskih katoličkih misija u Švicarskoj fra Rade Vukšić. Pozdravnu je riječ održao i konzul Igor Surdich te voditelj Dječjeg dramskog studija Sinjskog pučkog kazališta Željko Viculin, koji su za tu prigodu doputovali iz Hrvatske.
Glumački je dio Susreta malih kazališnih družina otvorila grupa učenika iz Aemtlera A.- Züricha i Klotena koji su obučeni u živopisne narodne nošnje izveli igrokaz Kameni svatovi i uprizorili priču o nesretnoj i zabranjenoj ljubavi između mlinareva sina i lijepe, siromašne Janje. Njih je za nastup pripremila učiteljica Božena Alebić.
Nakon njih nastupili su učenici HN Interlaken pod vodstvom učiteljice Jelene Horvat, a izveli su igrokaz Zaboravljiva kruška.
Uslijedio je Reumatični kišobran učenika HN Nussbaumen pod vodstvom učiteljice Agneze Jerković Pavlić. Igrokazom su nam pokazali kako poslije kiše uvijek dolazi sunce te da svaki problem ima rješenje.

Učenice HN iz Chura i Landquarta, predvođene učiteljicom Darijom Matijašević, izvele su igrokaz Lov na zmaja.
Svoje je mjesto na kazališnim susretima našla i Crvenkapica, u izvedbi učenika HN Sarnen i pod vodstvom učiteljice Tamare Benčić.
Da Drvo ima srce pokazali su učenici HN Wohlen koje je za tu prigodu pripremila učiteljica Ana Šebo, ispričavši nam toplu priču o iskonskoj čovjekovoj potrebi povratka prirodi.
Oduvijek su nas učili da je šutnja zlato, no može li se ova misao upotrijebiti baš u svakoj situaciji i u svakom vremenu? U suprotno nas je uvjerio igrokaz Šutnja nije zlato koji su izvele učenice srednje škole Dietikon pod vodstvom učiteljice Kristine Rimac.
Susrete su zatvorile Ekološke priče učenika HN iz Dietikona koje je za nastup pripremila učiteljica Diana Foro.
Između izvođenja pojedinih igrokaza nastupili su učenici hrvatske nastave te se iskazali u recitacijama (Anja Huwiler, 1.r. i Ivan Ljutić, 2.r. iz Wohlena te Dorian Kovačević, 5.r. iz Veveya), pjevanju (Tatjana Ivanović, 4.r. izPfäffikona) i sviranju na gitari (Ivan Grubišić, 7.r. iz Horgena).
Nakon igrokaza naših učenika uslijedio je nastup gostiju iz Hrvatske. Dječji dramski studio Sinjskog pučkog kazališta izveo je kazališnu predstavu Jaje lutalica, u koju su se uključili i naši mali učenici iz Horgena, i izazvao simpatije svih nazočnih.
Nakon glumačkog dijela, prosudbena je komisija iznijela svoj sud o izvedenim igrokazima. U prosudbenoj komisiji bili su: učiteljica Nives Juraga Kovačev, gošća iz Hrvatske i autorica knjiga za djecu, slikar i pisac iz Lichtensteina Vlado Franjević te učiteljica Vesna Dunatov.
U sklopu Kazališnih susreta ostvarena je i izložba Portret mog učitelja. Učenici su imali za zadatak nacrtati svog učitelja ili učiteljicu. Odabrani portreti bili su izloženi u dvorani u Freienbachu, a slikar Vlado Franjević odabrao je tri najbolja rada te ih nagradio svojim grafikama. Nagrađene portrete nacrtali su Lidia i Dorian Kovačević iz Veveya, Gabriela Jurkić iz Zermatta i Sara Patljak iz Bülacha.

Pogledajte fotografije