Prema glasovima publike najbolji je bio folklorni ansambl Hrvatskog kulturnog centra „Srijem“ iz Srijemske Mitrovice, drugo mjesto je osvojilo FD „Ruža“ iz Filderstadta, a treće mjesto HKM „Don Josip Kokorić“ iz Nurnberga. Nastupilo je čak 19 hrvatskih folklornih skupina, i to iz Njemačke, Hrvatske, BiH, Srbije i Švicarske. Skupinama, kao i djevojkama pobjednicama u natječaju za izbor ljepotice u narodnoj nošnji uručena su priznanja Hrvatske matice iseljenika

U organizaciji folklornog društva „Ruža“ i pod okriljem Hrvatske katoličke zajednice „Kraljica mira“ iz Filderstadta održan je 12. listopada u tamošnjoj gradskoj športskoj dvorani prvi „Susret čuvara hrvatske etno baštine“, smotra folklora na kojoj je nastupilo čak devetnaest hrvatskih folklornih skupina, iz Njemačke, Hrvatske, BiH, Srbije i Švicarske.
Pozivu domaćina odazvale su se s područja Njemačke: folklorna skupina HKM Darmstadt, FS „Ružmarin“ Hrvatske katoličke zajednice Reutlingen, FS “Vila Velebita” Hrvatske katoličke zajednice Sindelfingen, FS ”Aurora” HKM Mühlheim/Oberhausen, FS „Don Josip Kokorić“ HKM Nürnberg, FS „Kristali” HKM Offenbach, Folklorno društvo Hrvatske zajednice Vaihingen – Enz, Folklorno društvo “Adria” HKM Duisburg, Hrvatsko folklorno društvo “ Zvonimir“ Sindelfingen, FS “Krešimir“ Hrvatske katoličke zajednice Bad Canstatt, Folklorna skupina “Tamburica” Hrvatske katoličke zajednice Esslingen i „Croatia Ensemble“ HKM Frankfurt. Iz švicarskog grada Basela sudjelovao je KUD “Croatia”, iz Bosne i Hercegovine folklorna skupina “Fra Bernardin Smoljan“ HKUD-a Rodoč, Mostar, a iz Srijemske Mitrovice u Srbiji doputovao je folklorni ansambl Hrvatskog kulturnog centra „Srijem”. Republiku Hrvatsku predstavila su tri folklorna društva: KUD „Rudar“ iz Glogovca kraj Koprivnice, Folklorni ansambl “Zdenac“ iz Garešnice i naposljetku Hrvatsko kulturno –glazbeno društvo ”Dunav” iz Vukovara.
Zanimanje publike za ovaj koncert bilo je uistinu veliko. Velika dvorana s preko 1100 sjedala bila je premalena da primi sve one koji su željeli uživati u večeri hrvatskoga folklora.
Službeno otvorenje Smotre započelo je u 14 sati pozdravnim govorima i molitvom koju je predvodio o. Ante Buljan, svećenik HKZ Filderstadt, a potom je dvoranom prošao svečani mimohod predstavnika svih sudjelujućih folklornih skupina. Nastupe folklornih skupina pažljivo je pratila i prosudbena komisija u sastavu: Vidoslav Bagur, Vjekoslav Martinić i Srebrenka Šeravić, kako bi kasnije, na sastanku svih voditelja zajednički porazgovarali o programu, koreografijama, plesu, nošnjama i glazbi. Sve su folklorne skupine uložile puno truda kako bi se predstavile u svom najboljem izdanju, i uistinu se moglo uživati u lijepom i raznovrsnom hrvatskom folklornom programu, u plesovima Bosanske Posavine, Baranje, Slavonije, Međimurja, Podravine, Bilogore, Zagorja, Podvelebitskog kanala, Primoštena, Ražanca, banatskom nadigravanju, plesovima zapadne Hercegovine i Linđu.
O izboru za najuspješnije skupine odlučila je publika. Prema njihovim glasovima najbolji je bio folklorni ansambl Hrvatskog kulturnog centra „Srijem“ iz Srijemske Mitrovice, drugo mjesto je osvojilo FD „Ruža“ iz Filderstadta, a treće mjesto HKM „Don Josip Kokorić“ iz Nurnberga.

Kasnije te večeri pozornicom su prošetale i djevojke, predstavnice svih folklornih skupina, natječući se za naslov najljepše djevojke u hrvatskoj narodnoj nošnji. Tu je tek posebno teško bilo donijeti odluku, jer sve su djevojke bile lijepe, besprijekorno odjevene u prekrasne narodne nošnje i sve su uspješno odgovarale na pitanja voditelja programa Frane Ridjana. No, prvo je mjesto pripalo Nataši Pavlović iz Bad Canstatta koja je na sebi imala zlatom vezenu narodnu nošnju iz Gorjana pokraj Đakova, njezina je prva pratilja bila Agneza Slaviček iz Filderstadta u šestinskoj nošnji, a druga pratilja Ana Božić iz Duisburga u međimurskoj nošnji iz sela Goričan.
Svim folklornim skupinama, kao i djevojkama pobjednicama u natječaju za izbor ljepotice u narodnoj nošnji uručena su priznanja Hrvatske matice iseljenika.
Tijekom večeri je bilo i lijepih dodatnih sadržaja i pravih iznenađenja, poput nastupa grupe svirača, članova ansambla „Adria“ iz Duisburga koji su pod nazivom „Zlatni zvuci“ publici predstavili, uz tambure, i brojna hrvatska tradicijska glazbala.
Posebno je bio dirljiv nastup velikog zbora sastavljenog isključivo od polaznika Škole hrvatskoga folklora Hrvatske matice iseljenika, inače članova nastupajućih grupa, koji su otpjevali starinsku pjesmu „Odriši se barka od kraja“, pjesmu kojom su završavale mnoge škole folklora i koja je postala tijekom godina svojevrsnom himnom folkloraša.
Susret čuvara hrvatske etno baštine trajao je do kasno u noć, uz ples i svirku tamburaškog sastava „Slavonske lole“.
Čestitamo domaćinima i organizatorima susreta, folklornom društvu „Ruža“ i HKZ „Kraljica mira“ iz Filderstadta na prekrasnoj ideji okupljanja i povezivanja hrvatskih folklornih skupina iz raznih zemalja, te promicanja ljepote naše tradicijske kulture. Bio je to dobro promišljen i izvrsno organiziran program u kojem su, uvjereni smo, jednako uživali i publika i svi sudionici.

Tekst: Srebrenka Šeravić